Реновація закритих вугільних шахт - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті доведено, що зміна кон’юнктури світового ринку, а також вичерпання запасів призводять до закриття багатьох підприємств гірничодобувної галузі. Виникає необхідність відновлення екологічної безпеки та господарської цінності порушених земель для їх подальшого використання.
Наведено приклади успішної ревіталізації, в тому числі промислових зон, у результаті якої частіше всього на цих територіях було створено ландшафтні парки або розважальні комплекси. Обґрунтовано основоположні пріоритети для проєктів благоустрою промислових об’єктів у рамках програми підвищення якості середовища мономіст.
З урахуванням того, що в Україні стартує конкурс, метою якого є створення робочих місць і розвиток економіки шахтарського регіону, доведено, що закриті вугільні шахти потребують проєктів реновації, яка може істотно змінити становище, зробивши їх економічно привабливими для інвесторів. Показано відмінності індустріального парку від технопарку.
Наведено переваги й вигоди індустріального парку, існуючі теоретичні пропозиції щодо їх створення на базі закритих вугільних шахт, приклад практичного втілення прообразу індустріального парку на діючих шахтах та визначено існуючі проблеми створення та функціонування таких парків.
В Україні одна з найнижчих у світі кількість індустріальних парків. Станом на кінець 2020 р. на території України зареєстровано лише 45 індустріальних парків, з них тільки в 23 обрано керуючі компанії.
Обґрунтовано, що для закритих вугільних шахт найбільш ефективним буде створення індустріальних парків по типу Brownfield. В статье доказано, что изменение конъюнктуры мирового рынка, а также исчерпание запасов приводят к закрытию многих предприятий горнодобывающей отрасли. Возникает необходимость восстановления экологической безопасности и хозяйственной ценности нарушенных земель для их дальнейшего использования.
Приведены примеры успешной ревитализации, в том числе промышленных зон, в результате которой чаще всего на этих территориях были созданы ландшафтные парки или развлекательные комплексы. Обоснованы основополагающие приоритеты для проектов благоустройства промышленных объектов в рамках программы повышения качества среды моногородов.
С учетом того, что в Украине стартует конкурс, целью которого является создание рабочих мест и развитие экономики шахтерского региона, доказано, что закрытые угольные шахты нуждаются в проектах реновации, которая может существенно изменить положение, сделав их экономически привлекательными для инвесторов. Показаны различия индустриального парка от технопарка.
Приведены преимущества и выгоды индустриального парка, существующие теоретические предложения по их созданию на базе закрытых угольных шахт, пример практического воплощения прообраза индустриального парка на действующих шахтах и определены существующие проблемы создания и функционирования таких парков.
В Украине одно из самых низких в мире количество индустриальных парков. По состоянию на конец 2020 г. на территории Украины зарегистрировано лишь 45 индустриальных парков, из них только в 23 избраны управляющие компании.
Обосновано, что для закрытых угольных шахт наиболее эффективным будет создание индустриальных парков по типу Brownfield. The purpose of this paper is to show that a change of situation in the world market and mineral resources’ depletion lead to closing of numerous mining companies. There is an urgent necessity to establish environment safety and recover economic value of disturbed soils for their further use.
The paper provides cases of successful revitalization of areas, including industrial areas, where the landscape or family entertainment parks were created. There are priority grounds for public amenity projects implemented in industrial zones as a part of quality of environment upgrade in industry-based towns.
Given the fact that Ukraine opens a competition for new jobs and economy development in mining regions, the paper presents information proving that closed coalmines require renovation projects feasible to change the situation significantly, making these regions worth of investments. The paper outlines differences between the industrial and technology parks.
In particular, there are advantages and gains of industrial parks, current theoretical suggestions for their creation in closed coalmines areas, the case of practical implementation of an industrial park prototype in operating mines and present problems of industrial parks creation and operation.
The number of industrial parks in Ukraine is one of the fewest in the world. For late 2020, Ukraine registered only 45 industrial parks and only 23 of them had managing companies.
The paper gives the grounds that to create industrial parks of Brownfield type is the most efficient solution for closed coalmines areas recovery.