Формування виробничої стратегії в системі управління промислових підприємств - Мироненко, Є.В.; Бившева, Л.О.; Кондратенко, О.О.; Шулін, Р.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті здійснено систематизацію основних видових характеристик виробничих стратегій та їх класифікаційних особливостей. Показано, що найпоширеніші виробничі стратегії орієнтовані на підвищення якості продукції, зниження виробничих витрат, впровадження високих технологій, розширення можливостей виготовляти різні види продукції, створення спеціалізованого та диверсифікованого виробництва. Визначено взаємозв'язок ринкових і виробничих стратегій. Обґрунтовано, що кожну виробничу стратегію необхідно розглядати поряд із типовими виробничими стратегіями і на сучасному етапі найбільше прихильників має концепція синергізму, відповідно до якої стратегії повинні забезпечувати синергічний ефект. Доведено, що виробничу стратегію доцільно розглядати як складову частину всього процесу планування, що забезпечує відповідність виконання завдань процесу виробництва. Оскільки поставлені завдання мають тенденцію змінюватися, то виробничій стратегії також потрібно розвиватися з урахуванням можливих майбутніх потреб споживачів. В статье осуществлена систематизация основных видовых характеристик производственных стратегий и их классификационных особенностей. Показано, что наиболее распространенные производственные стратегии ориентированы на повышение качества продукции, снижение производственных затрат, внедрение высоких технологий, расширение возможностей изготовлять разные виды продукции, создание специализированного и диверсифицированного производства. Определена взаимосвязь рыночных и производственных стратегий. Обосновано, что каждую производственную стратегию необходимо рассматривать вместе с типичными производственными стратегиями и на современном этапе более всего приверженцев имеет концепция синергизма, соответственно которой стратегии должны обеспечивать синергетический эффект. Доказано, что производственную стратегию целесообразно рассматривать как составную часть всего процесса планирования, которое обеспечивает соответствие выполнения задач процесса производства. Поскольку поставленные задачи имеют тенденцию изменяться, то производственной стратегии также нужно развиваться с учетом возможных будущих нужд потребителей. The article systematizes the main species characteristics of production strategies and their classification features. It is shown that the most common production strategies are focused on improving product quality, reducing production costs, introducing high technology, expanding opportunities to produce different types of products, creating specialized and diversified production. The interrelation of market and production strategies is determined. It is substantiated that each production strategy should be considered along with typical production strategies and at the present stage the concept of synergism has the most supporters, according to which strategies should provide a synergistic effect. It is proved that the production strategy should be considered as an integral part of the whole planning process, which ensures compliance with the tasks of the production process. As the tasks tend to change, the production strategy also needs to be developed taking into account the possible future needs of consumers.