Вплив платформізації на трансформацію соціально-економічних зв’язків: конкурентна складова - Липов, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Швидке розповсюдження платформенної моделі бізнеса у визначальній мірі є результатом використання конкурентних переваг, які отримують інформаційні (цифрові) платформи (ІП) завдяки опорі у своїй діяльності на інформаційно-комунікаційні технології. Дослідження джерел їх виникнення набуває особливої актуальності. Методологічна база дослідження включає інструменти діалектичного, історико-генетичного, структурного, комплементарного, якісного аналізу. Визначено нові сфери конкурентних відносин, сформовані у результаті поширення ІП. До них віднесено конкуренцію між традиційними ієрархічними та горизонтальними мережевими структурами, формованими ІП; конкуренцію між глобальними платформами – системними інтеграторами, що створюють програмні засоби, формують інформаційну базу та віртуальний простір для взаємодії інших ІП; конкуренцію між ІП, що діють на одному ринку; конкуренцію між організаторами та клієнтами ІП за кращі умови перерозподілу доданої вартості; конкуренцію між клієнтами ІП. Розкрито зміни, що відбуваються у сферах крос-галузевої, міжнародної та регіональної конкуренції. Представлено інноваційні інструменти отримання ІП конкурентних переваг. Серед них: використання переваг віртуальної природи провідного чинника виробництва (даних), на основі якого функціонують ІП; зміна структури витрат входження на ринок; формування багатостороннього характеру ринків; використання мережевих ефектів; врахування ефектів мультихомінгу, пов’язаних з можливістю одночасного входження в екосистему кількох ІП; використання мультипродуктових та крос-секторних ефектів. Быстрое распространение платформенной модели бизнеса в определяющей степени является результатом использования конкурентных преимуществ, которые получают информационные (цифровые) платформы (ИП) благодаря опоре в своей деятельности на информационно-коммуникационные технологии. Исследование источников их возникновения приобретает особую актуальность. Методологическая база работы включает инструменты диалектического, историко-генетического, структурного, комплементарного анализа. Определены новые сферы конкурентных отношений, сложившиеся в результате распространения ИП. К ним отнесены конкуренция между традиционными иерархическими и горизонтальными сетевыми структурами, формируемыми ИП; конкуренция между глобальными платформами – системными интеграторами, которые создают программные средства, формируют информационную базу и виртуальное пространство для взаимодействия других ИП; конкуренция между ИП, действующих на одном рынке; конкуренция между организаторами и клиентами ИП за лучшие условия перераспределения добавленной стоимости; конкуренция между клиентами ИП. Раскрыты изменения, происходящие в сферах кросс-отраслевой, международной и региональной конкуренции. Представлены инновационные инструменты получения ИП конкурентных преимуществ. Среди них: использование преимуществ виртуальной природы ведущего фактора производства (данных), на основе которого функционируют ИП; изменение структуры расходов вхождения на рынок; формирование многостороннего характера рынков; использования сетевых эффектов; учета эффектов мультихоминга, связанных с возможностью одновременного вхождения в экосистему нескольких ИП; использование мультипродуктових и кросс-секторных эффектов. The rapid distribution of the platform model of business in the decisive extent is the result of the use of competitive advantages that receive information (digital) platforms (IP) due to resistance in its activities on information and communication technologies. Research of sources of their occurrence acquires special relevance. Methodological database includes tools of dialectical, historical and genetic, structural, complementary qualitative analysis. New areas of competitive relations are determined as a result of the spread of IP. These include competition between traditional hierarchical and horizontal network structures, molded IP; competition between global platforms - system integrators that create software tools form the information base and virtual space for the interaction of other IPs; competition between IP operating in one market; competition between the organizers and clients of the IP for the best conditions for redistribution of added value; competition between IP customers. The changes that occur in cross-sectoral, international and regional competition are revealed. Innovative instruments for obtaining the IP competitive advantages are presented. Among them: the use of the benefits of the virtual nature of the leading factor of production (data), on the basis of which IP functions; changing the structure of the cost of entering the market; formation of multilateral markets; use of network effects; taking into account the effects of multichoming, associated with the possibility of simultaneous entry into the ecosystem of several IPs; use of multiproduct and cross-sector effects.