Управління змінами в контексті інвестиційної діяльності сучасних машинобудівних підприємств - Волошина, О.О.; Бившев, Р.О.; Мельченко, В.І.; Зоріна, Р.Р. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Стаття присвячена актуальній на сьогодні темі управління інвестиційною діяльністю підприємств в умовах мінливої ринкової кон'юнктури. Проведено аналіз економічних умов, в яких функціонують вітчизняні машинобудівні компанії, визначено вплив основних макроекономічних факторів на їх інвестиційну активність. Досліджено основні методичні підходи аналізу ефективності інвестиційної стратегії організацій. На підставі розрахунку показників ефективності інвестиційної діяльності ПрАТ «НКМЗ» і ПрАТ «КЗВВ» визначено основні особливості поведінки компаній, що використовують стратегію «лідера» і стратегію «послідовника» при формуванні інвестиційної політики. Статья посвящена актуальной на сегодняшний день теме управления инвестиционной деятельностью предприятий в условиях постоянно изменяющейся рыночной конъюнктуры. Проведен анализ экономических условий, в которых функционируют отечественные машиностроительные компании, определено влияние основных макроэкономических факторов на их инвестиционную активность. Исследованы основные методические подходы анализа эффективности инвестиционной стратегии организаций. На основании расчета показателей эффективности инвестиционной деятельности ПрАТ «НКМЗ» и ПрАТ «КЗВВ» определены основные особенности поведения компаний, использующих стратегию «лидера» и стратегию «последователя» при формировании инвестиционной политики. The article is devoted to the current topic of managing the investment activities of enterprises in a constantly changing market environment. The analysis of the economic conditions in which the domestic machine-building companies operate today is carried out, the influence of the main macroeconomic factors on their investment activity is determined. The main methodological approaches to the analysis of the effectiveness of the investment strategy of organizations have been investigated. Based on the calculation of the investment performance indicators of PrJSC "NKMZ" and PrJSC "KZVV", the main features of the behavior of companies using the strategy of the "leader" and the strategy of "follower" in the formation of the investment policy were determined.