Концептуальні положення щодо напрямів оптимізації витрат підприємств енергетичної галузі - Резніков, Р.Б. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Запропоновано концептуальні положення щодо напрямів оптимізації витрат підприємств енергетичної галузі на основі системного, інформаційного та проєктного підходів, які передбачають реалізацію процедур діагностики та оптимізації неоптимальних витрат та контролю виконання відповідних проєктів. Діагностику неоптимальних витрат підприємств енергетичної галузі запропоновано здійснювати за допомогою розробленого комплексного підходу до діагностики неоптимальних витрат на основі комбінації інформаційно-логічних, описово-аналітичних і економіко-математичних моделей аналізу підприємств, а також повного аналізу (вертикальний та горизонтальний) фінансової звітності підприємства, включаючи аналіз P&L, аналіз Cash Flow та фінансового балансу підприємства. Застосування відповідного підходу дозволяє виявити ті витрати, які підприємство може оптимізувати без впливу на якість електроенергії та не порушивши інші аспекти роботи підприємства, що дозволяє вивільнити кошти підприємства на модернізацію обладнання, додаткове матеріально-технічне забезпечення, зниження собівартості електричної енергії та на реалізацію інших проєктів у рамках портфеля. Для оптимізації витрат підприємств енергетичної галузі запропоновано відповідний проєктно-орієнтований підхід, який базується на використанні методу формування портфеля проєктів оптимізації з використанням комбінації WSJF моделі та матриці 6 сігма. Унікальність підходу полягає в синергії запропонованих інструментів та методів та їх впровадження для підприємств енергетичної галузі. Запропонований підхід дає змогу сформувати портфель взаємопов’язаних проєктів, що дозволяє досягнути кращих фінансових результатів за рахунок синергії між проєктами та дозволяє заощаджувати кошти підприємств енергетичної галузі за рахунок більш ефективного використання його фінансових ресурсів. Реалізація концептуальних положень щодо напрямів оптимізації витрат підприємств енергетичної галузі дозволяє зменшити собівартість електричної енергії, збитки підприємств та збільшити їх прибутковість за рахунок реінвестування заощаджених коштів у проєкти оптимізації витрат. Оптимізація досягається завдяки діагностики тих витрат, які можуть бути зменшені без впливу на якість та в які має сенс інвестувати з економічної точки зору. Предложены концептуальные положения о направлениях оптимизации затрат предприятий энергетической отрасли на основе системного, информационного и проектного подходов, предусматривающих реализацию процедур диагностики и оптимизации неоптимальных затрат и контроля выполнения соответствующих проектов. Диагностику неоптимальных затрат предприятий энергетической отрасли предложено осуществлять с помощью разработанного комплексного подхода к диагностике неоптимальных затрат на основе комбинации информационно-логических, описательно-аналитических и экономико-математических моделей анализа предприятий, а также полного анализа (вертикальный и горизонтальный) финансовой отчетности предприятия, включая анализ P&L, анализ Cash Flow и финансовый баланс предприятия. Применение соответствующего подхода позволяет выявить те затраты, которые предприятие может оптимизировать без влияния на качество электроэнергии и не нарушив других аспектов работы предприятия, что позволяет высвободить средства предприятия на модернизацию оборудования, дополнительное материально-техническое обеспечение, снижение себестоимости электрической энергии и на реализацию других проектов в рамках портфеля. Для оптимизации затрат предприятий энергетической отрасли предложен соответствующий проектно-ориентированный подход, основанный на использовании метода формирования портфеля проектов оптимизации с использованием комбинации WSJF модели и матрицы 6 сигма. Уникальность подхода заключается в синергии предложенных инструментов и методов и внедрении их для предприятий энергетической отрасли. Предложенный подход позволяет сформировать портфель взаимосвязанных проектов, позволяющий достичь лучших финансовых результатов за счет синергии между проектами и позволяет экономить средства предприятий энергетической отрасли за счет более эффективного использования его финансовых ресурсов. Реализация концептуальных положений по направлениям оптимизации затрат предприятий энергетической отрасли позволяет снизить себестоимость электрической энергии, убытки предприятий и увеличить их прибыльность за счет реинвестирования сэкономленных средств в проекты оптимизации затрат. Оптимизация достигается благодаря диагностике затрат, которые могут быть уменьшены без влияния на качество и в которые имеет смысл инвестировать с экономической точки зрения. Conceptual provisions on the directions of cost optimization of energy industry enterprises on the basis of system, information and project approaches are proposed, which provide for the implementation of procedures for diagnosis and optimization of suboptimal costs and control of the implementation of relevant projects. Diagnosis of suboptimal costs of energy companies is proposed to be carried out using a comprehensive approach to the diagnosis of suboptimal costs based on a combination of information-logical, descriptive-analytical and economic-mathematical models of enterprise analysis, as well as full analysis (vertical and horizontal) of financial statements including P&L, analysis of Cash Flow and financial balance of the enterprise. Applying the appropriate approach allows you to identify the costs that the company can optimize without affecting the quality of electricity and without violating other aspects of the company, which frees up the company to upgrade equipment, additional logistics, reduce electricity costs and implement other projects in within the portfolio. To optimize the costs of energy companies, an appropriate project-oriented approach is proposed, which is based on the use of the method of forming a portfolio of optimization projects using a combination of WSJF model and 6 sigma matrix. The uniqueness of the approach lies in the synergy of the proposed tools and methods and their implementation for energy companies. The proposed approach allows to form a portfolio of interconnected projects, which allows to achieve better financial results through synergies between projects and saves energy companies through more efficient use of its financial resources. Implementation of conceptual provisions on the areas of cost optimization of energy companies allows to reduce the cost of electricity, losses of enterprises and increase their profitability by reinvesting savings in cost optimization projects. Optimization is achieved by diagnosing those costs that can be reduced without affecting quality and in which it makes sense to invest from an economic point of view.