Теоретичні підходи до визначення поняття «цифрова логістика» - Шкригун, Ю.О. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Ретроспективний аналіз суті терміна «логістика», розгляд різних наукових підходів, історичний контекст еволюційного розвитку логістики може бути розглянуто як теоретичне підґрунтя для визначення цифрової логістики. У контексті поширення цифровізації та посилення взаємозв’язку та швидкості взаємодії учасників ринку логістичних послуг, комплексне розуміння суті цифрової логістики та перспектив її подальшого розвитку стає запорукою ефективної діяльності підприємств. У статті наведено ключові складові поняття та основні тенденції розвитку цифрової логістики. Акцентовано увагу на важливості урахування змін споживчої самосвідомості, зокрема екологічної відповідальності, як результату впливу цифровізації на ринок, враховуючи кінцевого персоніфікованого споживача. Ретроспективный анализ сущности термина «логистика», рассмотрение различных научных подходов, исторический контекст эволюционного развития логистики может быть рассмотрен как теоретическая основа для определения цифровой логистики. В контексте распространения цифровизации и усиления взаимосвязи и скорости взаимодействия участников рынка логистических услуг комплексное понимание сути цифровой логистики и перспектив ее дальнейшего развития становится залогом эффективной деятельности предприятий. В статье представлены ключевые составляющие понятия и основные тенденции развития цифровой логистики. Акцентировано внимание на важности учёта изменений потребительского самосознания, в частности, экологической ответственности, как результата влияния цифровизации на рынок, учитывая конечного персонифицированного потребителя. A retrospective analysis of the essence of the term "logistics", consideration of different scientific approaches, the historical context of the evolutionary development of logistics can be considered as a theoretical basis for the definition of digital logistics. In the context of the spread of digitalization and strengthening the relationship and speed of interaction of market participants in logistics services, a comprehensive understanding of the essence of digital logistics and prospects for its further development is the key to effective business. The article presents the key components and main trends in the development of digital logistics. Emphasis is placed on the importance of taking into account changes in consumer consciousness, in particular environmental responsibility, as a result of the impact of digitalization on the market, taking into account the final personalized consumer.