Напрями дослідження розвитку туристично-рекреаційної сфери як об’єкта державного управління - Борецька, Н.П.; Крапівіна, Г.О. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті проблема визначення напрямів дослідження розвитку туристично-рекреаційної сфери як об’єкта державного управління набуває подальшого теоретичного та методологічного обґрунтування. Сформульовано напрями удосконалення механізмів прийняття рішень державними органами з розвитку туристично-рекреаційної сфери на підставі впровадження системного підходу, цифризації та моделювання. Розглянуто зусилля державних органів щодо формування структури ринку з метою вивчення й аналізу впливу державного управління і регулювання на реалії туристично-рекреаційної сфери та пропозиції туристично-рекреаційних продуктів, що впливають на публічний інтерес до них з боку споживачів туристичних послуг та є окремим напрямом наукового дослідження туристично-рекреаційної сфери як об’єкта державного управління та механізмів прийняття рішень державними органами з розвитку туристично-рекреаційних територій. Показано, що на процеси використання туристично-рекреаційних ресурсів та диверсифікацію економіки позитивно впливає міжгалузевий характер туристично-рекреаційної сфери за рахунок мультиплікаційного ефекту для суміжних галузей господарства територій, які безпосередньо беруть участь в обслуговувані споживачів туристичних послуг. Доведено, що місто, яке характеризується значною територіальною концентрацією робочої сили, споживачів, суміжних виробництв і послуг, дуже привабливе для діяльності підприємств туристично-рекреаційної сфери з погляду мінімізації витрат, а доцільним при визначенні ролі та механізмів впливу державних органів на розвиток туристично-рекреаційної сфери та формування стратегічних цілей з розробки режиму сприяння їх розвитку є дослідження туристично-рекреаційного ринку території. Розвитку регіональної та місцевої туристично-рекреаційної сфери значно сприяє трансформація в суспільній свідомості концепції вільного часу, тобто зміни в системі публічних духовних цінностей, а для досягнення позитивного ефекту в туристично-рекреаційній сфері необхідна тісна координація зусиль підприємств території, що починається з визначення мети та підтримки зміни поведінки споживачів туристичних послуг стосовно конкретних населених пунктів чи регіону в цілому. Основною ж метою якісного удосконалення державного управління розвитком туристично-рекреаційної сфери є підвищення його відкритості, поширення доброзичливості у ставленні до населення, прискорення управлінських процесів, ефективне розв’язання завдань, підвищення мобільності працівників туристично-рекреаційних підприємств та їхньої задоволеності працею. В статье проблема определения направлений исследования развития туристско-рекреационной сферы как объекта государственного управления приобретает дальнейшее теоретическое и методологическое обоснование. Сформулированы направления усовершенствования механизмов принятия решений государственными органами по развитию туристско-рекреационной сферы на основе внедрения системного подхода, цифризации и моделирования. Рассмотрены усилия государственных органов по формированию структуры рынка с целью изучения и анализа влияния государственного управления и регулирования на реалии туристско-рекреационной сферы и предложения туристско-рекреационных продуктов, которые влияют на публичный интерес к ним со стороны потребителей туристических услуг, являются отдельным направлением научного исследования туристско-рекреационной сферы как объекта государственного управления и механизмов принятия решений государственными органами по развитию туристско-рекреационных территорий. Показано, что на процессы использования туристско-рекреационных ресурсов и диверсификации экономики положительно влияет межотраслевой характер туристско-рекреационной сферы за счет мультипликационного эффекта для смежных отраслей хозяйства территорий, непосредственно участвующих в обслуживании потребителей туристических услуг. Доказано, что город, характеризующийся значительной территориальной концентрацией рабочей силы, потребителей, смежных производств и услуг, очень привлекателен для деятельности предприятий туристско-рекреационной сферы с точки зрения минимизации затрат, а целесообразным при определении роли и механизмов влияния государственных органов на развитие туристско-рекреационной сферы и формирование стратегических целей по разработке режима содействия их развитию является исследование туристско-рекреационного рынка территории. Развитию региональной и местной туристско-рекреационной сферы значительно способствует трансформация в общественном сознании концепции свободного времени, т.е. изменения поведения потребителей туристических услуг по отношению к конкретным населенным пунктам или региону в целом. Основной же целью качественного усовершенствования государственного управления развитием туристско-рекреационной сферы является повышение его открытости, распространение доброжелательности по отношению к населению, ускорение управленческих процессов, эффективное решение задач, повышение мобильности работников туристско-рекреационных предприятий и их удовлетворенность трудом. In the article, the problem of determining the directions of research of the development of the tourist and recreational sphere as an object of public administration acquires further theoretical and methodological substantiation. The directions of improving the mechanisms of decision-making by state bodies for the development of the tourist and recreational sphere are formulated on the basis of the introduction of a systematic approach, digitization and modeling. The efforts of state bodies to form the structure of the market in order to study and analyze the impact of public administration and regulation on the realities of the tourist and recreational sphere and the proposals of tourist and recreational products that affect the public interest in them on the part of consumers of tourist services are a separate area of scientific research in tourism. -recreational sphere as an object of public administration and decision-making mechanisms by state bodies for the development of tourist and recreational territories It is shown that the processes of using tourist and recreational resources and diversification of the economy are positively influenced by the intersectoral nature of the tourist and recreational sphere due to the multiplier effect for related sectors of the economy of the territories, directly involved in the tourist services served by consumers. It has been proved that a city characterized by a significant territorial concentration of labor, consumers, related industries and services is very attractive for the activities of enterprises in the tourism and recreation sector in terms of minimizing costs, and it is expedient in determining the role and mechanisms of government influence on the development of the tourism and recreation sector. and the formation of strategic goals for the development of a regime for promoting their development is the study of the tourist and recreational market of the territory. The development of the regional and local tourist and recreational sphere is greatly facilitated by the transformation in the public consciousness of the concept of free time, i.e. changes in the behavior of consumers of tourism services in relation to specific settlements or the region as a whole. The main goal of the qualitative improvement of state management of the development of the tourist and recreational sphere is to increase its openness, spread goodwill towards the population, accelerate management processes, effectively solve problems, increase the mobility of workers in tourist and recreational enterprises and their satisfaction with work.