Особливості управління політичними ризиками транснаціональних корпорацій в умовах глобалізації економіки - Болотіна, Є.В.; Шубна, О.В.; Бородай, А.В.; Стешенко, Н.Л. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті розглянуто специфіку функціонування ТНК, їх сучасну діяльність на інвестиційному ринку. ТНК на сучасному етапі розвитку є одними з найважливіших суб’єктів міжнародних економічних відносин. Інвестиційна діяльність транснаціональних корпорацій здійснює безпосередній вплив на стан платіжного балансу, обсяги виробництва, зовнішньоторговельний оборот, зайнятість, конкурентоспроможність приймаючої економіки. Визначено та охарактеризовано ключові особливості управління політичними ризиками ТНК. Особливості політичних ризиків ТНК пов’язані з їхньою інтерпретацією, класифікацією та застосовуваними методами. До засобів зниження ступеня ризику відносимо: уникнення ризику, утримання його, передачу ризику. До способів зниження ступеня ризику відносимо: диверсифікацію, придбання додаткової інформації, лімітування, страхування, хеджування. Доведено, що основна перевага ризик-комунікацій як ефективного допоміжного способу управління політичними ризиками ТНК на державному рівні, особливо на ранньому етапі вироблення державної політики, полягає у тому, що це дозволяє особам, що приймають рішення, краще і своєчасно інформувати зацікавлені сторони про ризики, а також здійснювати ефективний обмін даних між різними частинами системи державного управління, у тому числі щодо дієвих заходів їх пом'якшення. Проаналізовано головні напрями для інвестування ТНК за 2018 р. Визначено негативні наслідки діяльності ТНК та шляхи їх подолання. В статье рассмотрена специфика функционирования ТНК, их современная деятельность на инвестиционном рынке. ТНК на современном этапе развития являются одними из важнейших субъектов международных экономических отношений. Инвестиционная деятельность транснациональных корпораций осуществляет непосредственное влияние на состояние платежного баланса, объемы производства, внешнеторговый оборот, занятость, конкурентоспособность принимающей экономики. Определены и охарактеризованы ключевые особенности управления политическими рисками ТНК. Особенности политических рисков ТНК связаны с их интерпретацией, классификацией и применяемыми методами. К средствам снижения степени риска относятся: избежание риска, удержание его, передача риска. К способам снижения степени риска относятся: диверсификация, приобретение дополнительной информации, лимитирование, страхование, хеджирование. Доказано, что основное преимущество риск-коммуникаций как эффективного вспомогательного способа управления политическими рисками ТНК на государственном уровне, особенно на раннем этапе становления государственной политики, заключается в том, что это позволяет лицам, которые принимают решение, лучше и своевременно информировать заинтересованные стороны о рисках, а также осуществлять эффективный обмен данными между разными частями системы государственного управления, в том числе относительно действенных мероприятий их смягчения. Проанализированы главные направления для инвестирования ТНК за 2018 г. Определены отрицательные последствия деятельности ТНК и пути их преодоления. The article considers the specifics of the functioning of TNCs, their current activities in the investment market. TNCs are currently one of the most important actors in international economic relations. The investment activity of transnational corporations has a direct impact on the balance of payments, production volumes, foreign trade turnover, employment, and the competitiveness of the host economy. The key features of political risk management of TNCs are identified and characterized. The political risks of TNCs are related to their interpretation, classification and methods. The means of reducing the degree of risk include: risk avoidance, retention, risk transfer. Ways to reduce the degree of risk include: diversification, acquisition of additional information, limitation, insurance, hedging. It has been proven that the main advantage of risk communications as an effective ancillary way to manage the political risks of TNCs at the state level, especially in the early stages of public policy making, is that it allows decision makers to better and timely inform stakeholders about risks. and to effectively exchange data between different parts of the public administration system, including effective mitigation measures. The main directions for TNC investment in 2018 are analyzed. The negative consequences of TNCs and ways to overcome them are identified.