Особливості стратегічного управління інноваційним розвитком промислових підприємств - Корж, М.В.; Бєлікова, О.Ю.; Фоміченко, І.П.; Баркова, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті розглянуто основні аспекти стратегічного управління розвитком промислових підприємств. Розроблено модель стратегічного управління промисловим підприємством. Доведено, що поєднання інтеграції стратегічного та інноваційного управління приводить до поліпшення позицій підприємств в конкурентній боротьбі на ринку за рахунок створення конкурентних переваг. Досліджено особливості формування стратегічного управління інноваційним розвитком на промисловому підприємстві, головною з яких є перспективне орієнтування інноваційної діяльності на запити споживачів, гнучке реагування і безперервне оновлення параметрів моделі ведення діяльності, виходячи з вимог конкуренції, в напрямку досягнення стійких переваг шляхом розвитку творчості та інтелектуального потенціалу підприємства, що зумовлює зростання його значення в системі управління сучасним підприємством в умовах інноваційного розвитку. Визначено, що основними перевагами стратегічного мислення в аспекті керівництва та менеджменту підприємства є: можливість підпорядкування всієї діяльності ключовому аспекту стратегії; можливість більш чіткого реагування на зміни внутрішнього середовища та навколишнього оточення власниками та керівництвом підприємства; можливість здійснювати менеджерами підприємства оцінку альтернативних варіантів капітальних вкладень і розвитку персоналу, що надає можливості передислокації ресурсів у стратегічні зони і стратегічні проєкти розвитку підприємства та інші. Окреслено етапи стратегічного управління інноваціями, що дозволять забезпечити досягнення бажаних результатів за рахунок реалізації інноваційних впроваджень в майбутньому періоді. В статье рассмотрены основные аспекты стратегического управления развитием промышленных предприятий. Разработана модель стратегического управления промышленным предприятием. Доказано, что сочетание интеграции стратегического и инновационного управления приводит к улучшению позиций предприятий в конкурентной борьбе на рынке за счет создания конкурентных преимуществ. Исследованы особенности формирования стратегического управления инновационным развитием на промышленном предприятии, главной из которых является перспективное ориентирование инновационной деятельности на запросы потребителей, гибкое реагирование и беспрерывное обновление параметров модели ведения деятельности, исходя из требований конкуренции, в направлении достижения устойчивых преимуществ путем развития творчества и интеллектуального потенциала предприятия, которое предопределяет рост его значения в системе управления современным предприятием в условиях инновационного развития. Определено, что основными преимуществами стратегического мышления в аспекте руководства и менеджмента предприятия являются: возможность подчинения всей деятельности ключевому аспекту стратегии; возможность более четкого реагирования на изменения внутренней среды и окружающей обстановки владельцами и руководством предприятия; возможность осуществлять менеджерами предприятия оценку альтернативных вариантов капитальных вложений и развития персонала, что предоставляет возможности передислокации ресурсов в стратегические зоны и стратегические проекты развития предприятия и прочее. Очерчены этапы стратегического управления инновациями, которые позволят обеспечить достижение желаемых результатов за счет реализации инновационных внедрений в будущем периоде. The article considers the main aspects of strategic management of industrial development. A model of strategic management of an industrial enterprise has been developed. It is proved that the combination of integration of strategic and innovation management leads to the improvement of enterprises' competitive position in the market by creating competitive advantages. Peculiarities of formation of strategic management of innovative development at the industrial enterprise are investigated, the main of which is perspective orientation of innovative activity on inquiries of consumers, flexible reaction and continuous updating of parameters of business model, proceeding from competition requirements, towards achievement of steady advantages by development of creativity and intellectual potential of the enterprise, which causes the growth of its importance in the management system of a modern enterprise in terms of innovative development. It is determined that the main advantages of strategic thinking in terms of leadership and management of the enterprise are: the ability to subordinate all activities to a key aspect of strategy; the ability to more clearly respond to changes in the internal environment and the environment by the owners and management of the enterprise; the ability of enterprise managers to assess alternatives for capital investment and staff development, which provides opportunities for redeployment of resources to strategic areas and strategic projects for enterprise development and others. The stages of strategic innovation management are outlined, which will ensure the achievement of the desired results through the implementation of innovative implementations in the future.