Бої Березівської сотні в 1945 р.: на захисті «Космацької республіки» - Адамович, С. (Український визвольний рух, 2017)
У статті йдеться про про участь Березівської сотні УПА в боях із Внутрішніми військами НКВД за с. Космач Косівського р-ну Івано-Франікської обл. у січні 1945 р. Зокрема, докладно розглянуто успішну засідку сотні на підрозділ 256-го полку ВВ НКВД в присілку Рушір 15 січня 1945 р. The article is dedicated to the UPA Berezivska Company combats for the village of Kosmach, Kosiv Raion, Ivano-Frankivsk Oblast, with NKVD Interior Troops in January 1945. Particularly, the successful ambush on the 256 Regiment’s unit in the hamlet of Rushir by the company on January, 15 1945 is examined in detail.