Дозвілля і свята вояків УПА та ОУН на Закерзонні 1943—1947 рр. - Прокопов, В. (Український визвольний рух, 2017)
Стаття розглядає форми проведення дозвілля та відзначення свят у відділах УПА й підпіллі ОУН на теренах Закерзоння в 1943—1947 рр. Показано, що в повстанців був невеликий вибір того, як проводити свій вільний час, однак, усе одно, це давало змогу згадати про мирні часи та відпочити. З’ясовано, що в ОУН і УПА найбільше відзначали релігійні та патріотичні свята — важливі суто для оунівської спільноти. Показано, що упівські свята відігравали ідеологічно-пропагандистську та компенсаторну функції. The article examines forms of leisure activities and holidays celebrations in UPA units and OUN underground in Trans-Curzonia 1943—1947. It is demonstrated, that insurgents had a narrow choice of how to spend their free time, although this still gave opportunities to recall peace time and rest. It is found out, that most of all religious and patriotic (significant only for OUN community) holidays were celebrated in OUN and UPA. It is shown, that insurgent holidays played ideological and propagandist as well as compensatory functions.