Нові дослідження усатівського могильника Ґард - Товкайло, М. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 2019)
Владислав Петренко вніс вагомий внесок у дослідження усатівських пам’яток. Він провів розкопки могильника Маяки, досліджував кургани в Усатовому, інші пам’ятки. Чимало його статей і публікацій присвячено саме усатівській культурі, тому не буде перебільшенням стверджувати про те, що вивчення усатівської культури було справою його життя. Вшановуючи пам’ять В. Петренка, пропонуємо для публікації результати нових досліджень могильника усатівського типу, розташованого на території поселення Ґард, що знаходиться за 2,5 км на південний схід від села Богданівки Доманівського району Миколаївської області. The subject of publishing are results of new research of the Usativ type burial ground located on Southern Buh, on the territory of a famous Gard settlement. An important achievement of recent years was research of a separate site on the burial ground, which is free from graves, where the following objects were discovered: menhirs, stone paving that can be regarded as an altar, and the remains of offerings.