Конфлікти та їх полагодження в родинах міщан Волині у світлі тестаментів XVII ст. - Білоус, Н. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2020)
Мета нашого дослідження – показати варіативність конфліктних
ситуацій та їх полагодження у міщанських родинах Волині XVII ст. Розглядаються такі проблеми: конфлікти навколо успадкування і поділу майна, позбавлення спадщини, коригування акту останньої волі, конфлікти між батьками (опікунами) і дітьми, конфлікти навколо сплати боргів тестатора. Дослідження
базується на аналізі тестаментів та інвентарів майна, передусім кількох міст –
Олики, Дубна, Рівного і Ковеля. На жаль, фрагментарний стан джерельної бази
не дозволяє розширити географію цього регіону, оскільки збереглися лише поодинокі тестаменти міщан інших міських осередків Волині – Луцька, Кременця,
Володимира, Милянович, Ратного, Вижви, Острога та ін., але вони не містять
згадок про конфлікти в родинах.
Тестаменти та інвентарі посмертного майна – документи передусім майнового характеру, містять цінну інформацію для відтворення різних сторін повсякденного життя людей ранньомодерної доби. Вони становлять досконале джерело
для досліджень тем стосунків між вдовою (вдівцем) і залишеними з попередніх
шлюбних зв’язків дітьми померлого шлюбного партнера. Тестаменти та інвентарі
були важливим елементом спадкового процесу, часто укладалися на випадок
оформлення опіки над малолітньою особою. Волинські тестаменти загалом рідко
описують конфліктні ситуації в родині, а в більшості випадків показують зразковий образ родинного життя. Ці документи укладалися не тільки з метою показати реальний стан майна, а й знизити ризик можливих конфліктів у родині.
Видається, що у більшості випадків тестатори перед лицем смерті були налаштовані на компроміс і шукали шляхів до порозуміння зі спадкоємцями, аніж конфронтації. The goal of our study was to show the variability of conflicts and conflict resolution in
the families of Volhynian town dwellers in the 17th century. The article covers the following
problems: conflicts around inheritance and distribution of estate, disinheritance, corrections
to acts of last will, conflicts between parents (guardians) and their children, conflicts regarding
the non-payment of testators’ debts. The study is based on the analysis of testaments and
property inventories, primarily from the towns of Olyka, Dubno, Rivne and Kovel. Unfortunately,
the fragmentary state of the source base prevents the expansion of the study’s geographic
scope, because other Volhynian urban centers (Lutsk, Kremenets, Volodymyr,
Mylianovychi, Ratne, Vyzhva, Ostrih and others) have very few remaining testaments, and
those don’t contain mentions of conflicts within the families.
Testaments and posthumous property inventories focus primarily on material property
and contain valuable information that sheds light on various facets of the quotidian life of
early modern citizens. They are a perfect source for exploring the issue of relations between
a widow (widower) and the deceased’s children from previous marriages. Testaments and
inventories were an important element of the inheritance process, and were often written to
establish guardianship over minors. Volhynian testaments seldom describe conflicts in the
family, demonstrating the model image of family life in the vast majority of cases. These
documents were compiled not only to document the real state of the testator’s property, but
also to lower the risk of conflicts in the family. It seems that in most cases testators, when
facing death, were inclined to seek a compromise and reconcile their heirs, rather than encourage
confrontations.