Переяславський городовий отаман Никифор Зубковський – адвокат Києво-Видубицького монастиря (1768-1771). До проблеми інституту судового представництва - Кісіль, І. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2020)
Стаття присвячена аналізу документів про адвоката Києво-Видубицького
монастиря Никифора Зубковського. Автор дослідив судові процеси, які вів Києво-Видубицький монастир з Києво-Печерською лаврою у 60-х рр. XVIII ст. Саме в другій половині XVIII ст. особливо посилилися майнові суперечки між різними землевласниками,
зокрема монастирями. Проте, ця тема роботи монастирських адвокатів, за деякими виключеннями, знаходиться на периферії зацікавлень науковців.
На Київщині Лавра, використовуючи свій економічний потенціал, „тиснула” на
інших землевласників-сусідів. Судові процеси тривали десятиліттями. Привілейований
статус Києво-Печерської лаври, наявність високих покровителів і значних фінансових
ресурсів дозволяли їй уникати і затягувати до нескінченності процес розмежування володінь із сусідами та використовувати їхні землі для своїх потреб. У статті показано,
яких зусиль довелося докладати Києво-Видубицькому монастирю для захисту своїх
майнових прав. Серед братії не було досвідчених монахів, які б розумілися на тонкощах
судочинства та могли представляти інтереси обителі в судових установах Гетьманщини,
ігумени змушені були укладати контракти на представництво інтересів монастиря зі
світськими особами, які професійно займалися адвокатською діяльністю. Для вирішення земельних суперечок потрібні були надзвичайні зусилля офіційного та неофіційного характеру. Однак найм повіреного не завжди гарантував успіх у вирішенні
справи. На основі новознайдених документів розкрито особливості найму, оплати праці та роботи адвокатів у судах Гетьманщини. Ці судові суперечки були припинені одномоментно, коли все майно українських монастирів у результаті секуляризаційної реформи перейшло
у власність держави. На прикладі діяльності адвоката Зубковського можна досліджувати
особливості судоустрою Гетьманщини, функціонування державних установ, роль неофіційних знайомств у вирішенні суперечок, правову культуру тогочасного суспільства та його зміни. Стаття супроводжується документальними додатками: контрактами про найм адвоката Никифора Зубковського Києво-Видубицьким монастирем для ведення судових процесів з чітко визначеним розміром винагороди. The article is devoted to the analysis of documents on the activity of the lawyer of the
Kyiv-Vydubitsky monastery Nikifor Zubkovsky. The author explored the litigation conducted
by the Kyiv-Vydubitsky monastery with the Kyiv-Pechersk lavra in the 60-s of the XVIII
century. It was in the second half of the XVIII century intensified property disputes between
different landowners, including monasteries. In general, this topic, including the convent
lawyers, is, with some exceptions, at the periphery of scholars' interests.
In the Kyiv region, Lavra, using its economic potential, “pressured” on other neighboring
landowners. The lawsuits lasted for decades. The privileged status of the Kyiv-Pechersk lavra,
the presence of high patrons and considerable financial resources allowed it to avoid and delay
indefinitely the process of delimiting estates with neighbors and using their lands for their needs.
The article shows what efforts the Kyiv-Vydubitsky monastery had to make to protect its
property rights. Among the fraternity there were no experienced monks who would understand
the intricacies of the judiciary and could represent the monastery in the Hetmanate courts, and
the abbots had to conclude contracts to represent the monastery with laymen professionally
practicing law. Extraordinary formal and informal efforts were required to resolve land disputes.
However, hiring a solicitor did not always guarantee success in dealing with the case.
On the basis of the newly found documents the peculiarities of hiring, remuneration and
work of lawyers in the courts of the Hetmanate are revealed. These court disputes were discontinued
at a time when all property of Ukrainian monasteries became state property as a
result of secularization reform. On the example of the activity of lawyer Zubkovsky, one can
examine the peculiarities of the judicial system of Old Ukraine, the functioning of state institutions,
the role of informal acquaintances in the resolution of disputes, the legal culture
of the contemporary society and its changes.
The article is accompanied by documentary annexes: contracts for the employment of
lawyer Nikifor Zubkovsky of the Kyiv-Vydubitsky monastery to conduct litigation with a
well-defined amount of remuneration.