Боротьба російської імперської влади з пропагандою революційного спрямування на території українських губерній Південно-Західного краю (1914–1917 рр.) - Куцик, Р. (Український історичний збірник, 2017)
У статті висвітлено заходи російської імперської влади щодо протидії
розповсюдженню революційних ідей на території українських губерній Південно-Західного краю у роки Першої світової війни. Проаналізовано наукові
напрацювання сучасних дослідників із зазначеної теми та джерельну базу, а
саме архівні матеріали, періодичну пресу та спогади сучасників. Розкрито
основні аспекти боротьби місцевої адміністрації з інформаційною діяльністю
українських національних сил. Висвітлено процес закриття цензурою українських періодичних видань, переслідування та арешти жандармською поліцією
відомих політичних і культурних діячів. Визначено головні складові антисоціалістичної інформаційної політики імперської влади. Розкрито особливості боротьби із закордонною пропагандою та інформаційною діяльністю товариств, організацій, гуртків, які під час війни мали як нелегальний, так і легальний статуси. З’ясовано головні методи боротьби імперської влади з
розповсюдженням серед населення Київської, Подільської та Волинської губерній ідей революційного характеру. The article describes the measures of the Russian Empire’s power concerning
combating the spread of revolutionary ideas on Ukrainian Governorates’ territory of
South-West kray during the First World War. Scientific works of modern researchers
on this topic and source base, such as archival materials, periodicals and memoirs of
contemporaries, are analyzed. Main aspects of local administration’s struggle with
information activities of Ukrainian national forces are highlighted. There is a mention
of the process of shutting down the Ukrainian periodicals by the censorship,
harassment and arrests of famous political and cultural figures by the gendarmerie.
Basic components of anti-socialist information policy of the imperial power are
identified. The article describes the specifics of struggle with foreign propaganda and
information activities of societies, organizations and interest groups, which had both
illegal and legal statuses during the War. Main methods of the imperial power’s
struggle with the spread of revolutionary ideas among the population of Kyiv, Podilia
and Volyn Governorates are addressed.