Відображення у мемуарах Шарля Дюброя українського менталітету та правосвідомості як рушійного фактору у процесі становлення державності України (1917–1919 рр.) - Торопцева, А. (Український історичний збірник, 2017)
У статті аналізуються мемуари французького суспільного діяча та
викладача Шарля Дюброя “Два роки в Україні (1917–1919)”, зокрема його
міркування щодо національного характеру народу України та його впливу на
державотворчі процеси 1917–1919 рр. Мемуарний твір Ш. Дюброя — це одночасне поєднання твору художньої літератури та аналітичного дослідження. Автор перебував в Україні з 1917 по 1919 рр. та був безпосереднім свідком
військово-політичних подій на території держави. У своїх спогадах він детально описав різноманітні сфери життя української держави та суспільства у вказані роки, зокрема економічну, соціальну, культурну тощо; відмітив
найгостріші внутрішні проблеми країни, а також надав власну оцінку Україні
як самостійній державній одиниці та безпосередньо українському національному руху. Зокрема, були окреслені питання особливостей українського менталітету, його основних рис та відмінностей і бачення українців безпосередньо
автором. Метою дослідження є аналіз свідчень Шарля Дюброя як французького
громадянина, його поглядів щодо впливу менталітету українського народу на
військово-політичні події Першої світової війни, зокрема на підписання Брест-Литовської угоди. Ш. Дюброй також висвітлив питання двосторонніх україно-французьких взаємовідносин та надав інформацію щодо політики Франції по
відношенню до України. Для більш об’єктивного вивчення першоджерела було
також досліджено наукові праці українських істориків, культурологів та соціологів. The article deals with the memoirs of French figure and lecturer Charles
Dubreuil “Deux anneés en Ukraine (1917–1919)”, particularly his reasoning about
national character of the people of Ukraine and its influence on the processes of the
state formation in 1917–1919. Memoirs of Charles Dubreuil is a simultaneous
combination of the work of literature and analytical study. The author had been in
Ukraine from 1917 till 1919 and was the direct eyewitness of military and political
events on the state territory. In his memoirs he in detail described various domains of
life of Ukrainian state and society in that years, particularly economical, social,
cultural, etc.; he also observed the most burning issues of the country, and also he
gave his own appraisal of Ukraine as the independent state and of the Ukrainian
national movement. The questions of the particularities of Ukrainian mentality, its
main features and distinctions, and also the vision of Ukrainians by the author have
been examined. The main purpose of the investigation is an analysis of the information
of Charles Dubreuil as the French citizen, his opinions in question of the influence of
Ukrainian mentality on military and political events of the Great War, including the
Brest-Litovsk treaty. Ch. Dubreuil had also touched upon the issues of the doublesided
Ukrainian and French mutual relations and given the information about the
politics of France concerning Ukraine. The scientific works of Ukrainian and Russian
historians, culture experts and sociologists have been analysed for more objective
examination of the source.