Вплив ідей та символів українського національного-визвольного руху на покоління 1970–1980-х років - Крупник, Л. (Український історичний збірник, 2017)
У статті розглянуто процес формування уявлень про український національно-визвольний рух у покоління 1970–1980-х років. Показано механізми впливу на суспільство радянської пропагандистської машини, яка спотворено зображувала його учасників. Проте, в тих середовищах, де були свідки та учасники національно-визвольного руху, проcочувалась інформація, яка кардинально відрізнялись від офіційної радянської версії. Під впливом цих свідчень, таємного прослуховування матеріалів західних радіопередач, забороненої радянською цензурою літератури, кристалізувалось точка зору, яка відрізнялась від офіційної. The process of forming of ideas of Ukrainian national liberation movement among the 1970-80s generation is taken into consideration. The influence of Soviet propaganda machine shoving him participants enemies of their people on the society. From the other side in the circles of alive witnesses and participant of the actions there became known the inormation absolutely different from official Soviet one. Influenced by the secret listening to the audio materials of forbidden western radios, literature censored by Soviets step by step crystalized the point of view different from the official one.