Підтримка Заходом релігійного дисидентства у 1970-х рр. в УРСР (на прикладі СЦ ЕХБ) - Бондаренко, Н. (Український історичний збірник, 2017)
Метою статті стало висвітлення механізмів різноаспектної підтримки з боку західних релігійних організацій діяльності Спілки церков євангельських християн-баптистів, яка була в опозиції до державної влади і свого духовного центру. За допомогою проблемно-хронологічного підходу та на основі залучення нових архівних джерел зроблено спробу ширше розкрити зазначену проблематику, ніж це має місце у працях вітчизняних та зарубіжних вчених. Показано зацікавленість політичних і релігійних кіл Заходу (в тому числі — українських діаспорних організацій) у використанні боротьби релігійних дисидентів в СРСР/УРСР за права віруючих для інформаційної війни з Радянським Союзом з перспективною метою ліквідації соціалістичного табору. Проаналізовані цілі та практична діяльність закордонних духовних центрів і місій стосовно підтримки баптистських радикалів в їх протистоянні з радянським режимом. На конкретних прикладах розкриваються різні форми цієї підтримки, зокрема, на теренах України. При цьому, значна увага приділена висвітленню, передусім, фінансового компоненту допомоги. The purpose of the article was the coverage different aspects support mechanisms on the part of Western religious organizations of the Union of Churches of Evangelical Christians-Baptists, which was in opposition to the government and its spiritual center. With the help of problem-chronological approach and based on the attraction of new archival sources, an attempt to reveal the wider problems mentioned, than is the case in the works of Ukrainian and foreign scientists. Shown interest in political and religious circles in the West (including – Ukrainian diaspora organizations) to use to combat religious dissidents in the Soviet Union / the USSR for the rights of believers to information war with the Soviet Union with a view to eliminating the perspective of the socialist camp. We analyzed the problem and the practical activities of foreign religious centers and support missions Baptist radical in their opposition to the Soviet regime. Specific examples are disclosed various forms of support, in particular, in Ukraine. At the same time, considerable attention is paid to lighting, first of all, the financial component of this assistance.