Договірно-правова база та інституційне забезпечення українсько-білоруських відносин - Василишин, С. (Український історичний збірник, 2017)
Стаття присвячена дослідженню процесу формування договірно-правової бази та інституційно-правових механізмів забезпечення українсько-білоруських відносин. На основі обширної історіографічної та джерельної бази, а також новітніх методів, прийомів та підходів, що забезпечують процес наукового дослідження на принципах історизму та об’єктивності, висвітлено, звертаючи увагу на історичні та геополітичні зміни у Східній Європі, основні етапи нагромадження нормативно-правової документації міждержавних відносин; розкрито походження системи договорів за відомчим принципом та хронологією; розглянуто особливості налагодження двосторонніх дипломатичних контактів; виокремлено базові документи у відносинах між Україною та Республікою Білорусь; окреслено пріоритети подальшого розширення договірно-правової бази як фундаментальної умови для зміцнення всього спектру українсько-білоруських взаємин. Окрема увага приділена ролі дипломатії у формуванні системи договірно-правового забезпечення міждержавних відносин. The article deals with investigation of the process of forming of the contractuallegal foundation and institutional-legal mechanisms of guaranteeing Ukrainian- Byelorussian relations. On the foundation of extensive historiographic and resource base and contemporary methods, receptions and approaches which provides the process of scientific investigation based on the principles of historical method and objective character, the attention is being paid to the historical and geopolitical changes in Eastern Europe. The major stages of conglomeration of normative-legal documentation of intergovernmental relations are thrown light upon. The origin of the agreement system by the departmental principle and chronology is investigated. The peculiarities of arranging of mutual diplomatic contacts are analyzed. The basic documents in Ukrainian-Byelorussian relations are singled out. The priorities of further extension of contractual-legal foundation as a fundamental condition for intensification of all specter of Ukrainian-Byelorussian relations are separated. Special attention is paid to the role of diplomacy in forming of the system of contractual-legal providing of intergovernmental relations.