"По нашему названию — москали": росіяни у сприйнятті мешканців Гетьманщині XVIII ст. - Бовгиря, А. (Український історичний збірник, 2018)
Історія України XVII–XVIII ст. багата на історичні події, що були пов’язані
із процесами формування держави, який потребував не лише політичних,
дипломатичних й економічних зусиль, але й ідеології, формування національної
ідентичності. Визначення рис власної ідентичності у будь-якої нації відбувається через національний міф та порівняння себе із сусідами, конструювання протилежності «ми — вони». Особливе місце серед сусідів займали росіяни.
Історія взаємовідносин між двома народами була не простою впродовж
тривалого періоду, Природно, що росіяни, як представники етносу, чи держави
були широко представлені в українських тогочасних джерелах, в тому числі
матеріалах про так звані політичні злочини. Їх аналіз дає змогу реконструювати формування образу Російської імперії та її мешканців у свідомості й уявленнях українців ранньомодерного періоду, а також прослідкувати зворотню
візію українців росіянами XVIII cт. The history of Ukraine in XVII–XVIII centuries is abundant in historical events,
which have been associated with processes of the state formation that required not
only political, diplomatic and economic efforts, but also the ideology and national
identity formation. The definition of any nation’s own identity features is proceeding
through the national myth and self-comparison with the neighbors, constructing the
contradistinction "we are — they are". Russians ranks the notable position among the
neighbors of Ukraine. The history of relations between two nations was uneasy for an
extended period. Naturally, the Russians as representatives of the ethnos were widely
represented in the Ukrainian sources of that time. Their analysis allows to reconstruct
the formation of the image of Russia and its inhabitants in the consciousness of the
Ukrainians of early modern period and to trace the vision of Ukrainians by Russians
in the XVIII century.