Андрій Гудович — довірена особа князя Олександра Меншикова (Біографічний нарис) - Філіпова, Г. (Український історичний збірник, 2018)
Дану статтю присвячено життєвому шляху і діяльності Андрія Павловича
Гудовича — представника козацької старшини Стародубського полку, а згодом —
управителя та довіреної особи князя О. Меншикова, його союзника у справі так
званого Почепського межування. Андрій Гудович відіграв значну роль у процесі
політико-економічного наступу російської аристократії на землі Стародубського полку в період після Полтавської битви. Біографію Гудовича було висвітлено у працях історика О. Лазаревського, втім, автор статті доповнює
її за допомогою залучення маловідомих документів із зібрання ІР НБУВ
(ф. І. О. Лазаревського) та ЦДІАК України (ф. 51 Генеральної військової канцелярії). The article is devoted to the life path and activities of Andriy Pavlovych
Hudovych — a representative of the Cossack sergeant of the Starodub Regiment, and
later — the steward and confidant of Prince O. Menshikov, his ally in the so-called
Pochep land survey. Andriy Hudovych played a significant role in the political and
economic offensive of the Russian aristocracy on the lands of the Starodub regiment in
the period after the battle of Poltava. Hudovych’s biography was covered in the works
of the historian O. Lazarevskyy, but the author of the article complets it with the help
of attracting little-known documents from the collections of the IR NBUV (Fund I of
O. Lazarevskyy) and the CDIAK of Ukraine (Fund 51 of the General Military
Chancellery).