Церковний партесний спів XVIII–XIX століття: українські традиції - Перепелюк, О. (Український історичний збірник, 2018)
У статті простежується історичний процес формування та розвитку
партесного співу. Здійснено аналіз наукових публікацій із зазначеної теми та
джерельної бази, а саме архівних матеріалів та періодичних видань. Висвітлено
зміни, що відбувалися у Православній Церкві у ХІХ столітті, внаслідок приєднання українських земель до Російської імперії. Охарактеризовано процес
навчання нотній грамоті та співу професійних кадрів: псаломників, регентів,
хористів. Наводиться приклад значення діяльності окремих композиторів для
розвитку партесного співу зазначеного періоду (Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя та П. Турчанінова). The article traces the historical process of formation and development of
polyphonic singing. The analysis of scientific publications on the specified topic and
source base, namely, archival materials and periodicals, has been done. The changes
that took place in the Orthodox Church in the ХІХ century, as a result of the
annexation of Ukrainian lands to the Russian Empire, were highlighted. The process
of teaching musical literacy and singing of professional personnel: psalms singers,
regents, and choristers has been characterized. Examples of the valuable activity of
individual composers working in that period for the development of polyphonic
singing (D. Bortnianskyi, M. Berezovskyi, A. Vedel and P. Turchaninov) are given.