Національна автономія під берлом Романових (кінець ХІХ ст. — 1914 р.): польський, єврейський та український вимір - Корольов, Г. (Український історичний збірник, 2018)
У статті проаналізовано розвиток ідеї національної автономії у сприйнятті представників польського, єврейського та українського національного рухів. Російська революція 1905–1907 рр. стала періодом активного обговорення
кількох варіантів цієї ідеї — обласної, національно-культурної, національно-територіальної та національної персональної. Проблеми децентралізації та конституційної перебудови відображали різноманітні візії федералізму, які
розумілися як інструмент політичної боротьби з самодержавством. The article analyzes the idea of national autonomy in the perception of activists of
the Polish, Jewish and Ukrainian national movements. The 1905 Russian revolution
became a period of active discussion of several variants of this idea: regional,
national-cultural, national-territorial and national-personal. The problems of decentralization
and constitutional rebuilding of the Russian empire reflected a variety
of visions of federalism, which were consider as an instrument of political struggle
against Tsarism.