"Нас били, різали", "Такий був час": до питання колективної травми та наративу страждання в депортованих українців з Польщі у 1944–1945 рр. - Павлів, Ю. (Український історичний збірник, 2018)
Аналізується складний процес творення наративів депортованих українців з
території Польщі, насамперед його травматичну основу. Стверджено, що
розповіді про болісне минуле стають рамкою-матрицею для упорядкування
життєвого досвіду, який переосмислює особа, розповідаючи про своє життя.
Виокремлено передумови, причини та механізм конструювання фантомних сюжетів у наративах депортованих. Реконструйовано образ культурної травми крізь призму травматичного досвіду та історичного ґранднартиву. The complicated process of creating narratives of the Ukrainian Persons
Deported from Poland first of all basis is analyzed. It is affirmed that story about
painful past are framed life experience, a which persons are rethinking when tell
about his life. Preconditions, causes and mechanism of create phantom plot of
narratives are emphasized. Images of cultural trauma in the light of traumatic
experience and historical metanarrative are reconstructed.