Роль наради з безпеки та співробітництва у Європі в процесі ядерного роззброєння України - Сафар’янс, Є. (Український історичний збірник, 2018)
У статті аналізуються причини та наслідки ядерного роззброєння України
та роль у цьому процесі Наради з безпеки та співробітництва у Європі.
Досліджено принципи впливу НБСЄ на формування колективної системи безпеки у Європі. Розглянуто процес взаємодії міжнародних організацій у Відні з українськими дипломатичними представництвами у Австрії. Визначено домінуючий вплив Віденського форуму з питань співпраці у галузі безпеки на прийняття політичним істеблішментом України без’ядерного статусу. The article analyzes the causes and consequences of nuclear disarmament in
Ukraine and the role of the Conference on Security and Cooperation in Europe in this
process. The principles of the influence of the CSCE on the formation of a collective
security system in Europe are researched. The process of interaction of international
organizations in Vienna with Ukrainian diplomatic representations in Austria is
considered. The dominant influence of the Vienna Security Cooperation Forum on the
adoption of a non-nuclear status by Ukraine’s political establishment was determined.