Підприємницька та сільськогосподарська діяльність барона М. Штейнгеля у ІІ половині XІХ — І половині XХ ст.: просопографічний портрет - Кузьміна, І. (Український історичний збірник, 2019)
У статті висвітлено просопографічний портрет одного з маловідомих та
раніше недосліджених представників української гілки німецької родини Штейнгелів — Магнуса-Карла-Олександра, більше відомого під ім’ям Максима Васильовича Штейнгеля, який мешкав у Києві з 1877 по 1917 рр. На основі архівних
даних та епістолярної спадщини родини Штейнгелів розглянуто діяльність
“Металоткацької фабрики Рудольф Мілер і К⁰” та “Російської фабрики
металевих полотен”, згодом приєднаної до новоствореного акціонерного
товариства Південноросійського машинобудівного заводу, співзасновником і
власником яких був Максим Штейнгель. Досліджено діяльність М. Штейнгеля
на чолі Максимівського товариства, яке займалося сільським господарством та
виробництвом цукру, зокрема, у маєтку “Грушкі” Одеської області, а пізніше —
у “Товаристві Юзефовсько-Миколаївського буряково-цукрового і рафінадного
заводу”. Визначено роль барона Штейнгеля у розвитку виноробства, розглянуто його внесок у суспільно-політичне життя тогочасного Києва. The article depicts a prosopographic portrait of one of the little-known and
previously unexplored representatives of the Ukrainian branch of the German family
of the Shteinhels - Magnus-Karl-Alexander more famous under the name of Maxim
Vasilyevich Shteinhel who lived in Kiev from 1877 to 1917. On the basis of archival
data and the epistolary inheritance of the Shteinhel family, the activity of “The
Metallurgical Factory Rudolf Miller and Co” as well as “The Russian Factory of
Metal Cloths” was considered, which was subsequently joined to the newlyestablished
joint-stock company of the South Russian Machine-Building Plant (in the
Soviet times known as the “Lenin’s Blacksmith”), co-founder and owner of which was
Maxim Steinhel. The work of M. Shteinhel as the head of the Maximov Society was
investigated. Maximov Society was engaged in agriculture and sugar production, in
particular, in the "Hrusky" estate of the Odessa region, and later in the "Union of
Juzefovsky-Mykolaiv Sugar Beet and Refining Plant", was investigated. The role of
Baron Steingel in the development of winemaking was determined. His contribution to
the socio-political life of Kyiv at that time is considered.