Создание национальной армии Эстонии в 1918–1920 гг.: вызовы и решения - Копытин, И. (Український історичний збірник, 2019)
Як була створена Естонська національна армія і як Естонія могла
захистити свою державну незалежність? Не було впевненості, що Естонія
зможе захиститися, коли Червона Армія російських більшовиків вторглася на її
територію восени 1918 року. Крім того, союзні держави тоді не розуміли, хто
в Естонії воював проти більшовиків — це були білогвардійці чи німці —
запитували західноєвропейські газети. На відміну від України та Закавказьких
держав Естонія перемогла у війні за незалежність, а молода естонська
національна держава вижила. У цій статті розглядаються проблеми захисту Естонії в 1918–1920 рр. та
їх вирішення. Перемога Естонії у війні за незалежність мала чимало причин.
Насамперед, Естонія не була для Радянської Росії головним ворогом, бо більшовики воювали проти білогвардійців на різних фронтах російської громадянської війни. Ця обставина дала можливість естонцям організувати власні
військові сили. Основу національної армії Естонії сформували естонські національні війська, створені після російської революції в російській армії. Створення естонської національної піхотної дивізії в 1917 р. дозволило зібрати в Естонії
офіцерів і персонал естонського походження з різних російських підрозділів.
Вони були головним ресурсом для побудови естонської національної армії восени
1918 р. Зусилля військовослужбовців Естонії під час війни були підтримані
союзними державами, передусім Великобританією та сусідньою з Естонією
державою — Фінляндією. Вони надавали військову техніку, зброю та інструкторів, що сприяло підвищенню обороноздатності естонської армії. Але вирішальним фактором стала здатність естонського військового керівництва
вибрати правильну стратегію для перемоги у війні. Це була так звана стратегія активної оборонної війни, яка полягала у використанні іноземних військових частин на території противника, як буфер між ворогом і естонськими
загонами. 2 лютого 1920 р. між Естонією і Радянською Росією було підписано
Тартуський мирний договір. Це було вигідно не тільки для Естонії, але й для
Радянської Росії, оскільки документ відкрив для Радянської Росії дипломатичний шлях до Заходу. How was the Estonian National Army created and how could Estonia defend its
state independence? It wasn’t certain that Estonia was able to defend when the Red
Army of Russian Bolsheviks invaded Estonia in autumn 1918. Also allied states didn’t
understand then who fought in Estonia against the Bolsheviks — were they Russian
Whites or Germans — was asked by western European newspapers. Different to
Ukraine and Transcaucasian states Estonia had won the war of independence and
young Estonian national state survived. In this article are considered the problems of
defending Estonia in 1918–1920 and their solutions. Estonian victory in war of
independence had a lot of reasons. Above all Estonia wasn’t for Soviet Russia a main
enemy, because the Bolsheviks fought against Russian Whites on different fronts of
Russian civil war. This circumstance gave Estonians a possibility to organize own
military forces. A ground of Estonian National Army were the Estonian national
troops created after the Russian revolution in Russian army. Creating of Estonian
national infantry division in 1917 allowed to collect the officers and personnel of
Estonian origin from different Russian army units back to Estonia. They were the main
resource for building Estonian national army in autumn 1918. The effort of Estonian
military at war was supported by allied states, above all by Great Britain and
Estonia´s neighbor state — Finland. They gave Estonians military equipment,
weapons and some instructors, which helped to raise the military capability of
Estonian army. But decisive reason was the ability of Estonian military leadership to
choose a right military strategy for winning the war. It was so called active defense
warfare strategy, which consisted the using of foreign military units on enemy
territory like buffer between the enemy and Estonian units. On February 2nd, 1920
between Estonia and Soviet Russia was signed the peace treaty of Tartu. It was
profitable not only for Estonia, but for Soviet Russia also, because this treaty opened
the diplomatic way from Soviet Russia to the West.