Особливості використання зображень в якості ілюстративного супроводу енциклопедичних статей - Маєвський, О. (Український історичний збірник, 2019)
У статті представлено вибірковий аналіз ілюстративного наповнення
окремих енциклопедичних видань. Основну увагу акцентовано на ролі ілюстрації
у підвищенні релевантності вербальної складової енциклопедичного наративу.
Встановлено специфіку функцій ілюстрації в енциклопедичному вимірі.
Визначено роль і місце ілюстративного наповнення у сучасних мультимедійних
енциклопедіях. Представлені провідні світові енциклопедичні проекти, які стали
флагманами та орієнтирами для розвитку енциклопедії у новому форматі.
Визначена їх роль у формуванні нових тенденцій та підходів у подачі візуальної
інформації. Наведено коротку характеристику українських енциклопедичних
проектів, що функціонують в інтернет-площині. Визначено вектор розвитку
енциклопедичного формату в умовах розвитку передових інформаційних технологій. Акцентовано увагу на особливостях використання зображення в умовах стрімкого розвитку технологій віртуальної та доповненої реальності. The article presents a sample analysis of the illustrative content of individual
encyclopaedic editions. The main attention is focused on the role of illustration in
increasing the relevance of the verbal component of the encyclopedic narrative. The
specificity of the functions of illustration in the encyclopaedic dimension is
established. The role and place of illustrative content in modern multimedia
encyclopedias are determined. The world's leading encyclopedic projects are
presented, which became flagships and guidelines for the development of the
encyclopedia in a new format. Their role in shaping new trends and approaches in the
provision of visual information is determined. The brief description of Ukrainian
encyclopedic projects operating in the Internet plane is given. The vector of
development of the encyclopedic format in the conditions of development of advanced
information technologies is determined. The focus is on the peculiarities of using the
image in the conditions of rapid development of technologies of virtual and
complementary reality.