Нумізматичні знахідки з археологічних досліджень на території Кам’янця-Подільського 2017 р. - Старенький, І.; Хромова, І. (Український історичний збірник, 2019)
Стаття присвячена результатам археологічних досліджень міст доби
середньовіччя. Тема актуальна за рахунок активного поповнення джерельної
бази зокрема нумізматичними пам’ятками. Публікації з результатами археологічних досліджень є важливим джерелом для студій в галузі спеціальних історичних дисциплін, у тому числі й нумізматики. Опубліковані матеріали
вводяться до наукового обігу і становлять джерело для подальших історичних
досліджень. У цій публікації до уваги пропонується огляд і атрибуція нумізматичного матеріалу, віднайденого під час розкопок у м. Кам’янець-Подільському. Нумізматичні знахідки з розкопок по вулиці П’ятницькій, 12 та суміжних ділянок на площі Польський ринок у Кам’янці-Подільському охоплюють
хронологічно ІІ половину XIV–ХХ ст. Загалом, зміст нумізматичного матеріалу
достатньо репрезентативний і характерний для знахідок у досліджуваному
регіоні. Він цілком логічно відображає обставини історичного та соціально-економічного становища Поділля у різних хронологічних зрізах. Найбільш цікаву частину становлять знахідки XIV–XV ст., серед яких особливу цінність становлять данг Джанібека, що сьогодні є найзахіднішою офіційною знахідкою цієї монети, а також рідкісний геллер Анни Рацибузької. The article is deal with results of archaeological research of cities of the Middle
Ages. The actuality of topic is especially because of an active renewal of the source
base in particular with numismatics. Naturally, publications with results of
archaeological researches are an important source for studios in the field of special
historical disciplines, including numismatics. Published materials are introduced into
scientific circulation and becoming a source for further historical research. The
article is given a review and attribution of numismatic materials, found during
excavations in Kamyanets-Podilsky. Numismatic findings from the Pyatnitskaya street,
12 and adjacent areas on the Polish market’s square at Kamyanets-Podilsky covered
the second half of the 14th — 20th centuries. Generally, the content of the numismatic
material is sufficiently representative and typical for findings in the researched
region. It logically reflects the circumstances of the historical and socio-economic
situation of Podillya in different chronological sections. The most interesting part is
findings of the XIV–XV centuries, among which is the special value is dang of Janibeg,
which is the most western official find of this coin by today, as well as rare heller by
Anna of Raziborz.