Історіософсько-публіцистичне осмислення П. Кулішем української минувшини - Удод, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
У статті проаналізовано публіцистичну діяльність відомого історика, письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша (1819–1897), найактивніший період якої припав на 1846–1882 рр. Визначено, що тематично публіцистичні праці вченого були присвячені різноманітним питанням, зокрема згуртуванню української нації у боротьбі за власний вільний розвиток, проблемам міжнаціонального порозуміння, збереженню національної самобутності і моралі в умовах технократичного поступу цивілізації, протесту проти фактів національної, соціальної та релігійної дискримінації. Автор дійшов висновку, що історіософсько-публіцистичне осмислення П. О. Кулішем української минувшини й перспектив, взаємовідносин із сусідніми народами, співвідношень між науково-технічним поступом і народною культурою, цінностей просвітництва, зв’язків України із світовою цивілізацією, діалектики національного та загальнолюдського й досі не втратили своєї актуальності і дискусійного звучання. Постать Пантелеймона Куліші та його спадщина є актуальними й сьогодні. Особливо для розвитку професійної майстерності істориків, які мають стати публічними, бути активними в поширенні історичних знань, позитивно впливати на історичну самосвідомість українського суспільства. The article analyzes the journalistic activities of the famous historian, writer, and public figure Panteleimon Kulish (1819–1897), whose the most active period was in 1846–1882. It was determined that thematic journalistic works of the scientist were devoted to various issues, in particular the unity of the Ukrainian nation in the struggle for its free development, the problems of international understanding, preservation of national identity and morality in the conditions of technocratic progress of civilization, protest against the facts of national, social and religious discrimination. The author has come to the conclusion that the historiographicaljournalistic understanding of P. О. Kulish of the Ukrainian past and prospects, relations with neighboring folks, relations between scientific and technological progress and national culture, values of enlightenment, relations of Ukraine with world civilization, dialectics of the national and common to all mankind have still not lost their relevance and discussion sound. The figure of Panteleimon Kulish and his heritage are relevant today. Especially for the development of professional skills of historians, who will become public, will be active in disseminating historical knowledge, will positively influence the historical identity of Ukrainian society.