Ставлення І. Лисяка-Рудницького до радянської системи у парадигмі теорії конвергенції - Майборода, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
У статті проаналізовано погляди відомого історика та політолога І. Лисяка-Рудницького, зокрема їх співставлення з теорією
конвергенції, що обґрунтовує взаємопроникнення капіталістичної та
соціалістичної систем, стирання між ними економічних, соціальних,
політичних та ідеологічних розбіжностей, і творення нового типу
суспільства на основі поєднання позитивних рис двох соціально-економічних устроїв. Зауважено, що І. Лисяк-Рудницький ніколи не
торкався теорії конвергенції і не згадував її в своїх працях, однак
приділив значну увагу радянській системі, яка була предметом
дослідження її прихильників. Відтак йдеться не про трансляцію
вченим засад цієї теорії, а про те, як його оцінки радянської системи
збігаються з положеннями теорії конвергенції. І. Лисяк-Рудницький
напряму погоджувався із ключовим положенням теорії конвергенції
про зближення західної і радянської економічних моделей. Але водночас попереджав про збереження докорінних політико-ідеологічних
відмінностей між ними. Учений звертав увагу на ті світові явища, які
були головною перешкодою для політико-ідеологічної конвергенції двох
систем: у західному світі спричинена технічним прогресом певна
культурна нівеляція, не була політикою деетнізації народів, у той час
як радянський режим намагався засобами індокринації та пропаганди
прищепити українцям спільну з росіянами державно-політичну свідомість. The article analyzes the views of the famous historian and political
scientist I. Lysіak-Rudnytskyі, in particular their comparison with the
theory of convergence, which substantiates the interpenetration of capitalistic
and socialistic systems, erasing economic, social, political and
ideological differences between them, and the creation of a new type of
society based on a combination of positive features of the two socioeconomic
systems. It is noted that I. Lysіak-Rudnytskyі had never touched
on the theory of convergence and had not mentioned it in his works, but had
paid considerable attention to the Soviet system, which was the subject of
research of its supporters. Thus, it is not a question of scientists translating
the foundations of this theory, but of how his assessments of the Soviet
system coincide with the provisions of the theory of convergence. I. Lysіak-
Rudnytskyі directly agreed with the key position of the theory of convergence
on the rapprochement of Western and Soviet economic models.
But at the same time he warned about the preservation of fundamental
political and ideological differences between them. The scientist drew
attention to those world phenomena that were the main obstacle for the
political and ideological convergence of the two systems: in the Western
world a certain cultural leveling caused by technical progress, not a policy
of de-ethnicization of peoples, while the Soviet regime tried to instill in
Ukrainians a common with the Russians state and political consciousness.