Родинний некрополь Маркевичів у нарисі Василя Маслова "Поїздка в Турівку” (1928). Публікація тексту - Будзар, М. (Історіографічні дослідження в Україні, 2020)
У статті вперше опубліковано документ, що розповідає про долю
фамільного некрополя Маркевичів (Марковичів) у селі Турівка в
історичній ситуації радянізації України 1920-х років. Його автор –
літературознавець, етнограф, історик культури, музейник Василь
Маслов (1885–1959) – з 1927 р. до 1930 р. очолював Прилуцький
окружний музей. На той час він приділяв значну увагу збереженню
пам’яток історії та культури Лівобережної України, передусім спадщини дворянських маєтків Прилуцького краю. У нарисі “Поїздка в
Турівку”, що зберігається в особистому архіві В. Маслова в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського,
реконструйовано обставини акту вандалізму – руйнації сімейного
склепу Маркевичів (Марковичів) у межах родового маєтку в селі
Турівка. Методологічною основою розвідки є принцип інтердисциплінарності. Для інтерпретації змісту документу використовувалися
методи джерелознавчого аналізу: генетичний і проблемної персоналізації – для визначення умов створення тексту, атрибуції і хронологізації джерела – для встановлення зв’язку між його змістом та
історичними явищами. Наукова новизна статті полягає не лише у
запровадженні до наукового обігу цінного історичного документу, а й
в актуалізації проблеми долі національної історико-культурної спадщини в атмосфері оформлення радянського тоталітаризму. У статті репрезентовано як обставини знищення сакрально-меморіального складника садиби у Турівці, так і саму ситуацію, у якій опинилися
колишні маєтки українського дворянства як об’єкти аграрної культури й носії духовної традиції, що нищилися в умовах політичних,
соціальних, культурних деформацій 1920-х років. The document regarding a fate of necropolis of Markevych’s
(Markovych) family in Turivka village under the sovietization of Ukraine
during 1920-s is published in the article for the first time. His author is a
literary critic, ethnographer, cultural historian, museum worker Vasyl
Maslov (1885–1959), who was a head of Prylutskyi Museum of Local
History from 1927 to 1930. At that time, he devoted considerable attention
to protection of historical and cultural monuments in Left-Bank Ukraine,
particularly to cultural inheritance of the noble residences in that region.
The circumstances of the act of vandalism, in particular the demolition of
necropolis of Markevych’s (Markovych) family within their family estate in
Turivka village are reconstructed in the essay "Visit to Turivka" that is
stored in the personal Maslov’s archive in Institute of Manuscripts of
V. I. Vernadskyi National Library of Ukraine. The methodological base is a
principle of interdisciplinary. The following methods of source analysis
were applied to interpret the content of the text: genetic and problematic
personalization for identification of the text creation circumstances,
attribution and source chronological order for establishing links between
the content and historical events. The scientific novelty is in introducing a
valued historical document to the scientific circulation as well as in
actualization of the issue of national historical and cultural heritage in a
climate of the Soviet totalitarianism implementation. The circumstances of
destruction of the former sacral and memorial component of Turivka’s
estate are presented in the article as well as the whole situation in which
were the former estates of Ukrainian nobility as the objects of agrarian
culture and spiritual traditions that were demolished under the circumstances
of political, social and cultural upheaval of 1920-s.