Моделювання еволюції надпотужних конвективних утворень над Кримом під час проходження смерчів - Пірнач, Г.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
Предметом даного дослідження були умови формування осередків надпотужних вертикальних рухів, сильних вихорів та надпотужних конвективних утворень під час проходження смерчів над центральною частиною Криму 22 липня 2002 р. Тривимірні прогностичні мікрофізичні моделі фронтальних систем хмар з урахуванням та без урахування складного рельєфу, розроблені в УкрНДГМІ, було адаптовано до умов розвитку хмарності в екстремальних умовах розвитку смерчів. Проведено декілька серій чисельних експериментів для пошуку ключових параметрів, які спричиняли та визначали характер розвитку вихрових утворень і процесів, що їх супроводжують. Предметом исследования в работе были условия формирования ячеек сверхмощных вертикальных движений, сильных вихрей, сверхмощных конвективных образований во время прохождения смерчей над центральной частью Крыма 22 июля 2002 года. Трехмерные прогностические микрофизические модели с учетом и без учета орографии, разработанные в УкрНИГМИ, были адаптированы для условий эволюции фронтальных облачных систем в экстремальных условиях развития смерчей. Проведено несколько серий численных экспериментов с целью поиска ключевых параметров, определяющих характер развития вихревых образований и сопровождающих их явлений.