Мінливість дуже сильних дощів і сильних злив в Україні - Балабух, В.О. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
Розглянуто міжрічну мінливість кількості випадків стихійних гідрометеорологічних явищ (СГЯ), а саме: дуже сильних дощів і сильних злив – в Україні та її регіонах у другій половині ХХ – на початку ХХІ ст. Використавши методи сезонної декомпозиції, встановлено тенденцію динаміки цих рядів протягом досліджуваного періоду. Шляхом автокореляційного та спектрального аналізів визначено циклічні компоненти у структурі рядів річної кількості випадків СГЯ та їх особливості в періоди, коли спостерігали тенденцію до зменшення і збільшення інтенсивності цих явищ. Рассмотрена межгодовая изменчивость количества случаев очень сильных дождей и сильных ливней в Украине и ее регионах во второй половине ХХ - в начале ХХІ в. Установлена тенденция динамики этих рядов на протяжении исследуемого периода. Определены циклические компоненты в структуре рядов годового количества случаев стихийных осадков (СГЯ) и их особенности в периоды, когда наблюдали тенденцию к уменьшению и увеличению интенсивности этих явлений.