Радіобіологічні показники гострої променевої хвороби (чорнобильський досвід) - Дьоміна, Е.А.; Ніколаєв, В.Г. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено особливості радіобіологічних показників залежно від ступеня гострої променевої хвороби до та
після інтенсивної дезінтоксикаційної терапії 53 постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що
лікувалися в клініці Київського науково-дослідного рентгено-радіологічного та онкологічного інституту
МОЗ України. Прояв первинних ушкоджень у хворих не завжди відповідав тяжкості променевої патології.
Спостерігали, як правило, відтермінованість у розвитку лейко- і лімфопеній порівняно з класичною формою
променевої хвороби. Особливістю цитопеній крові був хвилеподібний характер їх перебігу. Відновлення
показників крові в критичний момент було можливим лише за рахунок донорського кісткового мозку, що
тимчасово брав на себе кровотворну функцію. Характерною рисою ультраструктурних змін у кістковому мозку внаслідок змішаного опромінення (зовнішнього і за рахунок радіонуклідів) були дистрофія і
деструктивні зміни ендотелію синусів кісткового мозку. Всім хворим була проведена біологічна (цитогенетична) дозиметрія. Вперше запропоновано алгоритм визначення ступеня променевої хвороби на основі оптимального комплексу цитогенетичних показників радіаційного ураження Т-лімфоцитів із залученням
моделі множинної лінійної регресії. Зіставлення даних цитогенетичної дозиметрії з клінічною симптоматикою дало можливість зробити об’єктивні висновки щодо диференціювання ступеня тяжкості променевої
хвороби у межах строків, необхідних для виконання своєчасної дезінтоксикаційної терапії постраждалих.
Чорнобильський досвід показав, що у випадку радіаційних інцидентів для оцінки тяжкості та прогнозу
променевої патології, коректної біологічної дозиметрії доцільно проводити комплексне поглиблене радіобіологічне дослідження, яке включає гематологічне, цитогенетичне обстеження та аналіз кількісних і морфологічних показників кісткового мозку в зіставленні з клінічною симптоматикою опромінених осіб. We have studied the specificities of radiological parameters depending on the degree of acute radiation disease
before and after intensive detoxification therapy of 53 victims of the Chernobyl accident. They were treated in
the clinic of the Kyiv Research X-ray Radiology and Oncology Institute of the Ministry of Health of Ukraine.
The manifestation of primary injuries in patients did not always correspond to the severity of radiation pathology.
In general, we have observed the delayed development of leukopenia and lymphopenia was observed as compared
to the classical form of radiation disease. The specificity of blood cytopenia was the wavy nature of its course.
Restoration of blood parameters at a critical moment was possible only due to the donor bone marrow, which
temporarily assumed haematopoietic function. A characteristic feature of ultrastructural changes in the bone
marrow under mixed irradiation (external and due to radionuclides) were dystrophy and destructive changes in
the endothelium of the sinuses of the bone marrow. All patients underwent biological (cytogenetic) dosimetry.
For the first time, an algorithm for determining the degree of radiation disease based on the optimal set of
cytogenetic indicators of radiation damage of T-lymphocytes with the involvement of a model of multiple linear
regression was proposed. A comparison of cytogenetic dosimetry data with clinical symptoms allowed us to
draw objective conclusions about the differentiation of the severity of radiation disease within the time required
for timely detoxification therapy of victims. The Chernobyl experience showed the following. In case of radiation
incidents, it is advisable to conduct a comprehensive radiological study, which includes haematological
and cytogenetic examination, as well as an analysis of quantitative and morphological parameters of the bone
marrow in comparison with the clinical symptoms of irradiated persons.