Від історичної географії до геоісторії: парадигми зближення - Верменич, Я. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
Стаття присвячена висвітленню місця й ролі сучасних геокультурних підходів у контексті формування образу регіонів та аналізу
регіональної структури соціумів. Оновлення регіонального ракурсу наукового пізнання, розгляд регіону як соціокультурної спільноти
сприяє розрізненню понять «історична географія» та «геоісторія» й формуванню нової просторової дослідницької парадигми. Статья посвящена исследованию места и роли современных
геокультурных подходов в контексте формирования образов регионов и анализа региональной структуры социумов. Обновление
регионального ракурса научного познания, рассмотрение региона
как социокультурной общности способствует разграничению понятий «историческая география» и «геоистория» и формированию
новой пространственной исследовательской парадигмы. In the article the author defines the place and the role of modern geocultural
approaches in the context of region image formation and analysis
of regional social structure. Renewal of regional perspective of
scientific knowledge, consideration of the region as a socio-cultural community
serves to distinguish the concepts of «Historical Geography» and
«Geohistory» and the establishing of a new spatial research paradigm.