Тарас Шевченко: мандри та науки про Землю і Всесвіт - Дрбал, А.; Радєй, К. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
У статті описано участь великого українського поета й художника Тараса Шевченка (1814–1861) у Аральській описовій та Каратауській (геологічній) експедиціях. Уперше означено методи й
прилади астрономічних спостережень і топографічних знімань,
які застосовувались в Аральській експедиції. Відзначено контакти
поета з астрономами й геодезистами. Зроблено спробу по-новому
інтерпретувати деякі його акварелі та малюнки й виявити вплив на
його творчість астрономічних і геодезичних знань. В статье описывается участие великого украинского поэта и
художника Тараса Шевченко (1814–1861) в Аральской описательной и Каратауской (геологической) экспедициях. Впервые обозначены методы и приборы астрономических наблюдений и топографических съемок, которые применялись в Аральской экспедиции. Отмечены контакты поэта с астрономами и геодезистами. Сделана попытка по-новому интерпретировать некоторые его акварели и рисунки и выявить влияние на его творчество астрономических и геодезических знаний. The participation in the Aral descriptive and Karatau (geological)
expeditions of the great Ukrainian poet and artist T. Shevchenko
(1814–1861) is examined in the article. The methods and devices of
astronomical observations and topographic survey that used in the Aral
expedition are described for the first time. Poet’s contacts with astronomers
and geodesists are noted. There has been made an attempt to
interpret some of his watercolors and drawings and identify the influence
on his work of astronomical and geodetic knowledge.