Кам’янецьке староство Львівської землі Руського воєводства в XVI–XVIII ст. (у світлі фіскальних джерел) - Смерека, Б. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
Опираючись на фіскальні документи (генеральні люстрації, інвентарі, поборові реєстри), автором здійснено спробу охарактери- зувати адміністративно-територіальний та соціально-економічний розвиток Кам’янецького староства, що знаходилося на півночі Львівської землі Руського воєводства, в долині ріки Західний Буг. Встановлено імена очільників староства протягом XVI–XVIII ст. Відстежено територіальні зміни в комплексі та з’ясовано їхні причини. Досліджено кількісний та етнічний склад міст і сіл королівщини, а також фактори появи та занепаду поселень. Опираясь на фискальные документы (генеральные люстрации, инвентари, реестры поборов), автором предпринята попытка охарактеризовать административно-территориальное и социально-экономическое развитие Каменецкого староства, находившегося на севере Львовской земли Русского воеводства, в долине реки Западный Буг. Установлены имена руководителей комплекса на протяжении XVI–XVIII вв. Отслежены территориальные изменения в старостве и выяснены их причины. Исследован количественный и этнический состав городов и сёл домена, а также факторы появления и упадка поселений. Based on fiscal documents (general lustrations, inventory, tax registers), the author made an attempt to characterize the administrativeterritorial and socio-economic development of Kamianets’ starostwo, located in the north of Lviv land of Rus’ voivodship, in the valley of the Western Bug. The names of starostwo heads during 16th–18thcenturies were established. The territorial changes of complex were tracked and their causes were found. A quantitative and ethnic composition of the towns and villages of crown domain and factors of emergence and decline of the settlements were studied.