"Шлях із Варягів у Греки": з давніх-давен і до сьогодення - Хведченя, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
«Шлях із Варягів у Греки» – одна з найдавніших торговельних
магістралей на теренах колишньої Київської Русі. Згідно з літописними відомостями, одним із перших і найвідоміших людей, які
мандрували ним, був апостол Андрій Первозванний. У даній статті
розглянуто історичні факти й основні гіпотези, що пов’язані з його
подорожжю до Скіфії й тих земель, де потім повстала й розквітла Київська Русь. Зроблено спробу відтворити кінцеві пункти легендарного шляху, уміщено розповідь про сучасні експедиції цим маршрутом. «Путь из Варяг в Греки» – одна из древнейших торговых магистралей на просторах бывшей Киевской Руси. Согласно летописным сведениям, одним из первых и самых известных людей,
которые путешествовали по нему, был апостол Андрей Первозванный. В данной статье рассмотрены исторические факты и основные гипотезы, связанные с его поездкой в Скифию и те земли, где впоследствии была создана и окрепла Киевская Русь. Сделана
попытка воссоздать конечные пункты легендарного пути, рассказано о современных экспедициях по этому маршруту. «The way Varangians to the Greeks» – one of the oldest trade routes
of the Kyivan Rus.
One of the first and most famous people who traveled was the Apostle
Andrei. The historical facts and basic hypotheses related to apostolic
journey to Scythia and those lands that then arose and flourished Kyivan
Rus were analyzed in this paper. The attempt to recreate the final
points of the legendary track, inserted the story of modern expedition
on this route was made.