Історичні карти в геополітичному моделюванні - Ісаєв, Д. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
У статті викладено погляд на проблему практичного використання історичних карт, що можуть бути не тільки навчальними
посіб никами або ілюстраціями до академічних праць, а й інструментом геополітичного моделювання. Застосування історико-порівняльного методу в геополітичній науці передбачає зіставлення карт тієї самої території, але різних епох, та проведення історичних
паралелей. На прикладах показано, що сліди політичних ландшафтів минулого, зафіксовані на історичних картах, мають тенденцію
до поновлення й можуть зберігатися дуже довго, а іноді й вічно. Ця особливість історичного процесу може бути використана для прогнозування розвитку політичної ситуації в окремих країнах та навіть у цілому світі. В статье излагается взгляд на проблему практического
использования исторических карт, которые могут быть не только
учебными пособиями или иллюстрациями к академическим трудам, но и инструментом геополитического моделирования.
Использование историко-сравнительного метода геополитической наукой предполагает сопоставление карт одной и той же
территории, но разных эпох, и выявление исторических параллелей. На примерах показано, что следы политических ландшафтов прошлого, зафиксированные на исторических картах, имеют тенденцию к возобновлению и могут сохраняться очень
долго, а иногда и вечно. Эта особенность исторического процесса может быть использована для прогнозирования развития
политической ситуации в отдельных странах и даже в целом мире. A practical application of historical maps is described. Historical
maps can be used not only as training aids or serve to illustrate the aca -
demic works but also as a tool of geopolitical modeling. An application
of historical comparative method in geopolitical science foresees the
comparison of maps for the same specific areas but for the different periods
of time and finding parallels among them. The article demonstrates
with the examples that traces of political landscapes of the past
that had been fixed on historical maps have a tendency to updating and
can be retained for a long period of time, even forever. This feature of
historical process can be used when making forecast for political situation
progress in single countries and even for the whole world.