Вероятностно-статистическое оценивание качества поверхностных вод по категориям - Ковальчук, Л.А.; Осадчая, Н.Н.; Осадчий, В.И. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
Предложена методика и разработан алгоритм оценивания качества поверхностных вод на основе идентификации законов статистических распределений концентраций гидрохимических компонентов. Выполнен расчёт вероятностей категорий качества воды и верификация их оценивания на примере поверхностных вод бассейна Дуная и рек Приазовья. Запропоновано методику та розроблено алгоритм оцінювання якості поверхневих вод на основі ідентифікації законів статистичних розподілів концентрацій гідрохімічних компонентів. Виконано розрахунок ймовірностей категорій якості води і верифікацію її оцінювання на прикладі поверхневих вод басейну Дунаю та річок Приазов’я.