Природна та культурна спадщина України: досвід тематичного вивчення та атласного електронного картографування - Поливач, К. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2021)
Інститут географії НАНУ у 2020 році завершив багаторічне створення тематичного електронного атласу «Населення України та його природна і культурна спадщина» (Атлас ПіКС). Метою дослідження є викладення основних концептуальних та методичних підходів до тематичного картографування природної та культурної спадщини (ПіКС) та результати їх впровадження у Атласі. Структура і зміст двох тематичних блоків ПіКС у складі 37 карт побудована таким чином, щоб охопити все розмаїття понять, що характеризують природно-заповідну та пам’яткоохоронну сфери України. Основні результати дослідження. На засадах розроблених методичних підходів вперше в Україні виконано культурно-ландшафтне районування території країни на макрорівні, в таксономічній системі якого виділено 14 культурно-ландшафтних країв та 52 культурно-ландшафтних макрорайонів. Для цілей картографування природної спадщини була розроблена відсутня дотепер офіційна дефініція цього терміну, визначено типологію об’єктів, сформовано базу даних з існуючих та перспективних до заповідання об’єктів та територій з їх координатною прив’язкою та створено декілька відповідних карт. В Атласі суттєво розширено склад функціональних груп об’єктів культурної спадщини, як це здійснюється в ряді ініціатив та програм міжнародних організацій. Результатом проведеної дослідницької та відповідної інформаційної роботи з інтегрування широкого спектру об’єктів культурної і природної, матеріальної і нематеріальної, рухомої і нерухомої спадщини за окремими дослідницькими областями та їх наступного картографування, стали карти етнокультурної, релігійної і науково-технічної спадщини. Ці перші в Україні спеціалізовані карти подібної тематики та масштабу охоплення, які становлять наукову новизну Атласу, дозволяють значно розширити предметне поле досліджень ПіКС та можуть сприяти введенню у наукову практику нових категорій спадщини. Вперше в Україні на основі зібраної, систематизованої та наочно представленої ґрунтовної та всебічної інформації показана цілісна картина ПіКС країни. In 2020, the Institute of Geography of the National Academy of Sciences of Ukraine completed the long-term creation of a thematic electronic atlas «Population of Ukraine and its natural and cultural heritage» (Atlas NCH). This article aims to present the main conceptual and methodological approaches to the thematic mapping of natural and cultural heritage (NCH) and the results of their implementation in the Atlas. The structure and content of the two thematic blocks of NCH in the composition of 37 maps are framed to cover all the variety of concepts that characterize nature’s reserve and monument’s protection in Ukraine. The main results of the study go as following. Based on the developed methodological approaches, for the first time in Ukraine, cultural and landscape zoning of the state’s territory at the macro level was performed. In the state’s taxonomic system 14 cultural landscape regions and 52 cultural landscape macroregions were identified. For mapping natural heritage, a nonofficial definition of this term has been developed, the typology of objects has been determined, and a database of existing and promising objects and territories with their coordinate reference has been formed. Also, several relevant maps have been created. The Atlas has significantly expanded the composition of functional groups of cultural heritage sites, as is the case of several initiatives and programs of international organizations. The outcome of the research and relevant informational work on the integration of cultural and natural, tangible and intangible, movable and immovable heritage by individual research areas and their subsequent mapping, has become the maps of ethnocultural, religious, and scientific heritage. These specialized maps of similar topics and scope, which constitute the scientific novelty of the Atlas are quite innovative for Ukraine. They allow us to expand significantly the field of research of NCH. It can contribute to the introduction into scientific practice of new categories of heritage. For the first time in Ukraine, based on collected, systematized, and comprehensive information, a holistic picture of the state’s NCH is presented.