До історії Чернігівського військового шпиталю - Кахерський, Ю.; Рубан, К. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті – на основі архівних джерел, матеріалів ЗМІ, інформації, наданої респондентами, структурувати та відобразити історію Чернігівського військового шпиталю. Методологічно публікація побудована на основі аналітичного та статистичного методів. Наукова новизна
статті полягає у спробі висвітлення процесу створення та діяльності Чернігівського військового
шпиталю від моменту його заснування до наших днів. Також прослідковані періоди зміни локалізації медичного закладу на теренах м. Чернігова, оглянуті ключові події. Висновки. Створення Чернігівського військового шпиталю у м. Чернігові відбувалося в досить складних умовах. Установа не
мала власного приміщення, у ключові для історії України часи змінювала місце свого перебування.
Більшість будівель не відповідали належним умовам та не були облаштовані під потреби медицини, що певною мірою позначалося на якості обслуговування. Проте це не завадило надавати допомогу військовим, які брали участь у Другій світовій війні, післявоєнні часи тощо. Із часом шпиталь
розгорнув широкопрофільну допомогу військовим фахівцями високого рівня, отримав відремонтоване приміщення, де перебуває й зараз. Влада стимулювала підвищення якості праці проведенням соціалістичних змагань, святкуванням радянських річниць, щорічною організацією військових навчань та ін. Зміна керманичів установи сприяла удосконаленню фаховості лікарів шляхом проведення на
базі шпиталю та інших закладів тематичних семінарів, конференцій, науково-дослідної роботи,
оновленню обладнання тощо. На 69-му році від закінчення Другої світової війни шпиталь знову повернувся у стан військової готовності, став на сторожі здоров’я своїх захисників через початок військових подій на Сході України, підтвердивши свою необхідність та значущість. The purpose of the article is to structure and reflect the history of such medical institution as the
Chernihiv Military Hospital on the basis of the studied materials (archive resources of SACR (State
Archive of Chernihiv Region), Chernihiv Military Hospital, mass media, information provided by the respondents).
Methodologically, the publication is based on analytical and statistical methods. The scientific
novelty of this article is an attempt to cover the process of creation and operation of the Chernihiv Military
Hospital from its inception to the present day. Also, the periods of change of localization of the medical
institution on the territory of Chernihiv were traced, the key events were examined. Conclusions. The
establishment of the Chernihiv Military Hospital in Chernihiv was happening in difficult conditions. The
institution did not have its own premises, in key times for the history of Ukraine, it changed its location.
Most of the buildings did not meet the proper conditions and were not equipped for medical needs, which
to some extent affected the quality of service. However, this did not prevent from providing assistance to
the military who took part in World War II in the post-war period. Overtime, the hospital received a renovated
new building, deployed comprehensive assistance to the military with specialists, where it is located
now. The authority stimulated the improvement of the quality of work by hold in socialist competitions, celebrating
Soviet anniversaries, organizing annual military exercises etc. The change of managers of the
institution helped to improve the professionalism of doctors by holding seminars on different topics, conferences,
researches, equipment upgrades, etc. on the basis of the hospital and other institutions. Guarding
the health of their defenders due to the beginning of military events in eastern Ukraine, thus confirming its
necessity and significance.