Публіцистична діяльність В.Є. Жаботинського в українській і європейській культурній спадщині - Дарда, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового осмислити вплив публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського на європейську й українську історичну спадщину. Дослідження
публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського дозволяє простежити трансформацію його політичних та ідеологічних поглядів, проаналізувати, які з питань, що були висвітлені на шпальтах періодичної преси, уважалися найбільш актуальними та як реагувало на них суспільство. Метою дослідження є комплексний аналіз та оцінка публіцистичного доробку В.Є. Жаботинського в українській та європейській культурно-історичній спадщині. Методологічні основи визначалися з урахуванням мети й завдань дослідження у форматі міждисциплінарного підходу, який передбачає використання історичних і політологічних принципів, використання таких загальнонаукових методів,
як аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія й узагальнення. Методологічну основу статті
становлять принципи історичного пізнання, а саме принципи історизму, цілісності, об’єктивності.
Наукова новизна полягає у досвіді комплексного дослідження публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського, що представлений уперше, та визначення її впливу на культурні осередки Європи та
України в новітню добу. Висновки. Авторка звертає увагу на особистісну та ідейну трансформацію В.Є. Жаботинського, зосереджується на ранніх роках його публіцистичної творчості, їх впливі
на італійську культурну спадщину. Вивчає та аналізує тематичну наповненість публіцистики. Розглянуто соціальне оточення, яке позначилося на ідеологічних та світоглядних орієнтирах В.Є. Жаботинського. При більш детальному аналізі наявних даних вдалося встановити, що тематика для італійського читача була спрямована на висвітлення політичних подій Російської імперії, знайомство італійського соціуму з культурною спадщиною російських авторів шляхом перекладу їхніх
творів. Наразі європейські науковці досліджують політичну діяльність В.Є. Жаботинського, вводячи в науковий обіг джерела, наявні в національних періодичних виданнях. У періодичних виданнях
Російської імперії тематика була спрямована на висвітлення питань європейського політичного
та культурного життя. Особливої уваги заслуговує внесок В.Є. Жаботинського в українську історичну спадщину. Розробка питань українсько-єврейських відносин, залежності автономістських
тенденцій різних націй превалює в більшості робіт, присвячених національному питанню. В.Є. Жаботинський усвідомлював взаємозалежність єврейського та українського національно-визвольного руху. Особливу цікавість українських науковців викликає залучення В.Є. Жаботинського до українського національно-визвольного руху, взаємодія з діячами української революції. The relevance of the research is conditioned by the necessity of scientific comprehension of the influence
of the journalistic activity of V. Jabotinsky in the European and Ukrainian historical heritage. The
study of publicist activity of V. Jabotinsky allows to trace the transformation of his political and ideological
views, to analyze what issues were covered on the pages of periodicals. The purpose of the study lies in
complex analysis and evaluation of publicist activity of V. Jabotinsky in Ukrainian and European cultural
and historical heritage. The methodological basis of the research was determined taking into account the
goals and objectives of the study in the format of interdisciplinary approach. Historical and political principles
of research, general scientific methods, – analysis and synthesis, induction and deduction, analogy
and generalization, – were used. The methodological basis of the article consists of the principles of historical
knowledge: the principle of historicism, integrity and objectivity. Scientific novelty of the study lies in
an attempt of a comprehensive study of the publicist activity of V. Jabotinsky. Determination of its influence
on the cultural centers of Europe and Ukraine in modern times. Conclusions. The author examines the
personal and ideological transformation of V. Jabotinsky, traces the influence of Vladimir Jabotinsky’s
works on the Italian cultural heritage. Also, the thematic content of his articles was analyzed and the influence
of the environment on the formation of V. Jabotinsky’s worldview was examined. Analysis of the sources
established that for the Italian reader political events of the Russian Empire were interesting, topic of
the cultural heritage of Russian authors was requested too. Now European scientists are studying the political
activity of V. Jabotinsky, introducing into scientific turnover the sources, available in the national periodicals.
In the periodicals of the Russian Empire V. Jabotinsky’s works were devoted to the issues of European
political and cultural life. The contribution of V. Jabotinsky to the Ukrainian historical heritage deserves
special attention. The development of the issue of Ukrainian-Jewish relations, the dependence of
autonomist tendencies for the self-determination of nations prevails in the works devoted to the national
question. V. Jabotinsky understood the interdependence of the Jewish and Ukrainian national liberation
movement. Particular interest to Ukrainian scholars is the involvement of V. Jabotinsky to the Ukrainian
national liberation movement, the interaction with the Ukrainian revolutionary figures.