Дзвінкі струни меридіанів: міжнародні відносини у творчості В.Г. Ціватого (до 30-річчя початку його науково-педагогічної діяльності) - Лиман, С. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою статті є написання біографії й аналіз першого етапу наукової діяльності відомого
українського вченого, дипломата, громадського діяча Вячеслава Григоровича Ціватого. Застосовані методи історіографічного аналізу й синтезу, проблемно-хронологічний, ретроспективний і порівняльний методи. Новизна роботи полягає в тому, що вперше у вітчизняній історіографії розглянуті основні віхи першого тридцятиліття науково-педагогічної та адміністративної діяльності
В.Г. Ціватого, його значний особистий внесок як професора, проректора і ректора Дипломатичної
академії при Міністерстві закордонних справ України в організацію підготовки національних дипломатичних кадрів. Наголошено на особливостях творчості й провідних концептуальних походах
до характеристики ключових подій в історії міжнародних відносин різних епох. Висновки. Учень
видатного фахівця з історії міжнародних відносин Ю.Є. Івоніна, Заслужений працівник освіти
України В.Г. Ціватий є членом багатьох авторитетних міжнародних наукових і громадських організацій, автором понад 600 наукових праць, співавтором дев’яти колективних монографій, трьох
підручників і навчальних посібників. Його наукові інтереси пов’язані з вивченням історії міжнародних відносин, моделей дипломатії ряду країн Європи, Америки, Азії й характеризуються різноплановістю. Після захисту в 1995 р кандидатської дисертації «Франко-іспанські відносини в кінці XV –
початку XVI ст.» В.Г. Ціватий активно досліджує політико-дипломатичні аспекти історії Реформації XVI ст., організацію дипломатичної служби сучасних країн, роль окремих суб’єктів постбіполярної системи міжнародних відносин, теоретичні питання інституціоналізації дипломатичної служби України, образ дипломата у теорії і практиці дипломатії. Окремий вектор досліджень
вченого становить новий, запропонований ним напрямок в дослідженні дипломатії, – дипломатична компаративістика. The purpose of the article is biographic description and analysis of the first stage of scientific activity
of well-known Ukrainian scholar, diplomat, public figure Viacheslav Grygorovych Tsyvatyi. In accordance
with this purpose, the article applies historiographic analysis and synthesis, problem chronological,
retrospective and comparative methods. Scientific novelty of the research lies in the fact that for the first
time the main landmarks of the first thirty years of research, teaching and managerial activity of
V.G. Tsyvatyi in national historiography are discussed, his large personal contribution as Professor, Deputy
Rector and Rector of Ukrainian Ministry of Foreign Affairs Diplomatic Academy in organization of training
of national diplomatic personnel was analyzed. Informaion about peculiarities of his creative work
are accentuated as well as basic conceptual approaches to characteristic of key events in history of international
relations from various ages were obtained.
Conclusions. Pupil of an outstanding expert in history of international relations Y.E. Ivonin, Distinguished
Worker of Education of Ukraine, V.G. Tsyvatyi is now a member of numerous respectable international
research and public organizations. V. Tsyvatyi is author of more than 600 scientific works, coauthor
of nine collective monographs, three textbooks and teaching aids. His research interests are connected
with the study of international relations history, diplomacy models of certain countries of Europe,
America, Asia and are extremely variegated. After defense of his candidate’s thesis «French-Spanish relations
in late XV – early XVI centuries» V.G. Tsyvatyi actively studied political diplomatic aspects of the
history of Reformation in XVI century, organization of diplomatic service in a number of contemporary countries,
role of particular subjects of post-bipolar system of international relations, theoretical aspects of
Ukrainian diplomatic service institutionalization, image of diplomat from some states in diplomatic theory
and practice. A particular vector of the scholar’s research is a new line in research of diplomacy which
proposed by him – diplomatic comparativism.