Дифузія атмосферних домішок у ближній зоні від точкового висотного джерела в конвективному граничному шарі - Скриник, О.Я. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Отримано аналітичні розв’язки модельної дифузійної задачі для «ближньої зони» від точкового джерела в різних наближеннях: двопараметричної параметризації, класичної К-теорії та К-теорії з формальним урахуванням залежності коефіцієнта вертикальної турбулентної дифузії від відстані до джерела. Здійснено порівняльний аналіз результатів моделювання, розрахованих на основі отриманих розв’язків з емпіричними даними Копенгагенського дифузійного експерименту. Получены аналитические решения модельной диффузионной задачи для «ближней зоны» от точечного источника в разных приближениях: двухпараметрической параметризации, классической К-теории и К-теории с формальным учетом зависимости коэффициента вертикальной турбулентной диффузии от расстояния до источника. Проведен сравнительный анализ результатов моделирования на основе полученных решений с эмпирическими данными Копенгагенского диффузного эксперимента. Analytical solutions of a model near-source diffusion problem are received using different formulations (two-parametrical parameterization, the classical K-theory and the K-theory with the dependence of vertical turbulent diffusivity on a distance to a source). Comparison of modelling results against the empirical data of Copenhagen diffusion experiment is carried out.