Верифікація даних Світового кліматичного центру (CRU) та регіональної моделі клімату (REMO) щодо прогнозу поля опадів в Україні за контрольний період 1961-1990 рр. - Паламарчук, Л.В.; Краковська, С.В.; Шедеменко, І.П.; Дюкель, Г.О.; Гнатюк, Н.В. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Представлено перші результати тестування поля опадів, отриманого для території України, з використанням регіональної чисельної моделі REMO. Встановлено статистичні залежності просторово-часового розподілу середніх багаторічних сум опадів, отриманих у чисельному моделюванні та за результатами спостережень метеомережі України. Визначено систематичні похибки модельного поля опадів для різних районів та проаналізовано можливі причини їх виникнення. Наведено результати оцінки даних Світового центру кліматичних досліджень з метою їх використання для верифікації чисельного моделювання. Представлены первые результаты тестирования поля осадков, полученного для территории Украины с использованием региональной численной климатической модели REMO. Установлены статистические зависимости пространственно-временного распределения средних многолетних сумм осадков, полученных в численном моделировании и по данным наблюдений метеорологической сети Украины. Определены систематические погрешности модельного поля осадков для разных районов и проанализированы возможные причины их появления. Приведены результаты оценки данных Мирового центра климатических исследований (CRU) с целью их использования для верификации численного моделирования. The first results of precipitation field testing got with the use of numerical regional climate model REMO for the territory of Ukraine have been presented. Statistical dependences of the many-year monthly mean precipitation spatio-temporal distribution got in the numerical simulation and from meteorological network of Ukraine have been obtained. The systematic errors of the model fields of precipitation and possible reasons of their appearance have been analysed for defined 11 regions in Ukraine. The results of estimation of Climate Research Unit (CRU) data with the purpose of their use for numerical modelling verification are presented too.