Дозвілля як частина способу життя козацької старшини у першій половині XVIII ст. (на матеріалах щоденника Якова Марковича) - Пилипенко, В. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета роботи: на матеріалах особистого щоденника генерального підскарбія Якова Марковича (1696–1770 рр.) визначити особливості дозвілля генеральної старшини в першій половині
XVIII ст. Завдання роботи: визначити особливості дозвілля Якова Марковича, що представлені в
його щоденнику. Проаналізувати найбільш характерні способи проведення дозвілля Марковичем.
Актуалізація теми пов’язана зі зростанням інтересу до історії козацької старшини як до провідного стану українського суспільства середини XVII – XVIII ст. Дослідження історії старшинських
родин дає можливість побачити їх не лише як воїнів, що проводять більшість життя в походах, а
як суспільний стан, що мав високий рівень освіти та інтелектуальні потреби, що виростали із цієї
освіти, як меценатів культури, як провідників новітніх культурних та політичних ідей, що проникали в українське суспільство XVIII ст. Наукова новизна роботи полягає в спробі комплексного висвітлення дозвілля Якова Марковича, репрезентованого в щоденнику. Висновки. У дозвіллі Якова Марковича поєднувалися як типові, так і індивідуальні риси. Характерним було часте відвідування
різних бенкетів, турбота про господарство, азартні ігри та полювання. Індивідуальним – глибока
зацікавленість літературою, поетичні вправи впродовж усього життя, турбота про здоров’я. Однією зі звичок, до якої автор повертався постійно, було захоплення літературою. Він не лише був
активним читачем, а й сам займався творчістю та перекладами священних текстів. На сторінках
щоденника ми бачимо людину, що не цурається насолод, але дбає про інтелект і не забуває про
справи духовні. The purpose of the research is to determine the peculiarities of leisure of Cossack general foreman
in the first half of the XVIII c. on the materials of a personal diary of the general treasure Yakiv Markovich
(1696–1770). The tasks of the research are to identify peculiarities of Yakiv Markovich’s leisure presented
in his diary and analyze the most typical kinds of leisure. The actualization of the topic is connected with
the growing interest to the history of the Cossack officers as a leading state of Ukrainian society in the
middle of the XVII–XVIII c. The research of the history of senior families makes it possible to anticipate
them not only as soldiers who spend most of their lives in military campaigns, but as a social class with a
high level of education and intellectual needs that grew out of this education, as patrons of culture, as leaders
of the latest cultural and political ideas that penetrated into Ukrainian society of the XVIII c. The scientific
novelty of the research is in the attempt to comprehensively cover the leisure of Yakiv Markovych,
which is represented in the diary. Conclusions. Both typical, and individual features were combined in
Yakiv Markovich’s leisure. Frequent attendance at various banquets, cares for the household, gambling
and hunting were typical. He had deep interest in literature, poetic exercises throughout life, concern for
health. One of the habits to which the author returned constantly was his passion for literature. He was not
only a keen reader, but also engaged in the creation and translation of sacred texts. In the diary we observe
a person who enjoys pleasures, but cares about the intelligence and does not forget about spiritual matters.