Громадська діяльність О.А. Тищинського (1835–1896) - Коваленко, О.; Рахно, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета дослідження полягає у реконструкції основних етапів життя та громадської діяльності О.А. Тищинського (1835–1896), який значною мірою прислужився розвитку громадянського
суспільства, органів місцевого самоврядування, освіти, науки і культури на Чернігівщині. Наукова
новизна публікації пов’язана з використанням нововиявлених джерел та історіографічного доробку, проаналізованих на підставі принципів історизму, об’єктивності та всебічності за допомогою
сучасного методичного інструментарію. Висновки. Задіяна джерельна база дозволила з’ясувати
напрямки багатогранної діяльності О.А. Тищинського, який належав до ліберально-демократичної
інтелігенції і був одним з ключових персонажів у багатьох сферах життя Чернігівщини та активним учасником українського національного руху в регіоні у другій половині ХІХ ст. Член Чернігівської громади у 60-х і 90-х рр. ХІХ ст., гласний Чернігівського повітового і губернського земських зібрань, Чернігівської міської думи, голова Чернігівської повітової земської управи, почесний мировий
суддя, один з фундаторів Чернігівської громадської бібліотеки й очільників Чернігівського міського
банку, О.А. Тищинський користувався значним авторитетом серед сучасників, які з повагою називали його «кумом». Відтак нагальною потребою видається оприлюднення творчої спадщини і вшанування пам’яті О.А. Тищинського. The purpose of the publication is to reconstruct the main stages of life and social activity of
O.A. Tyshchynskyi (1835–1896), who largely contributed to the development of civil society, local government,
education, science and culture in Chernihiv region. The scientific novelty of the publication is related
to the use of newly discovered sources and historiographical studies, analyzed on the basis of the principles
of historicism, objectivity and comprehensiveness with the help of modern methodological tools.
Conclusions. The involved source base allowed to find out the directions of multifaceted activity of
O.A. Tyshchynskiy, that belonged to the liberal-democratic intelligentsia and was one of the key figures in
many spheres of life in Chernihiv region and an active participant of the Ukrainian national movement in
the region in the second half of the XIX c. The member of the Chernihiv hromada in the 80s and 90s of the
XIX c., the member of the Chernihiv county and provincial zemstvo assemblies, Chernihiv City Duma, the
chairman of the Chernihiv county zemstvo administration, honorary justice of the peace, one of the founders
of the Chernihiv Public Library and leaders of the Chernihiv City Bank, O.A. Tyshchynskyi had considerable
authority among contemporaries, who called his «kum» with authority. Therefore, the promulgation
of the creative heritage and honoring the memory of O.A. Tyshchynskyi seems to be an urgent need.