Оцінка вторинного забруднення водного середовища водойми-охолоджувача Запорізької АЕС важкими металами внаслідок дифузії з донних відкладів - Осадчий, В.І.; Мостова, Н.М.; Осадча, Н.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Наведено результати розрахунку ймовірності вторинного забруднення придонного шару води водойми-охолоджувача Запорізької АЕС важкими металами (Fe, Mn, Cu, Zn, Ni, Pb, Co, Cd) внаслідок молекулярної дифузії. Показано, що більша частина акумульованих у донних відкладах металів, за винятком мангану і кадмію, знаходиться в мулових розчинах у вигляді комплексних сполук з органічними і неорганічними лігандами, що призводить до зменшення їхнього коефіцієнта молекулярної дифузії. Високі значення коефіцієнта молекулярної дифузії та градієнта концентрацій характерні лише для мангану, ймовірний потік якого із донних відкладів може становити в середньому близько 300 мг/дм2·добу. Приведены результаты расчета вероятности вторичного загрязнения придонного слоя воды водоема-охладителя Запорожской АЭС тяжелыми металлами (Fe, Mn, Cu, Zn, Ni, Pb, Co, Cd) вследствие молекулярной диффузии. Показано, что большая часть аккумулированных в донных отложениях металлов, за исключением мангана и кадмия, находятся в иловых растворах в виде комплексных соединений с органическими и неорганическими лигандами, что приводит к уменьшению их коэффициента молекулярной диффузии. Высокие значения коэффициента молекулярной диффузии и градиента концентраций характерны лишь для мангана, вероятный поток которого из донных отложений может составлять в среднем около 300 мг/дм2·сутки. There are results of calculation of secondary pollution of water bottom layer of the cooling pond of the Zaporizhya NPP by heavy metals (Fe, Mn, Cu, Zn, Ni, Pb, Co, Cd) owing to molecular diffusion. It is shown, that the majority of metals accumulated in bottom sediment, except for manganese and cadmium, are in silt solutions in the form of complex connections with organic and inorganic ligands that leads to reduction of coefficient of their molecular diffusion. High values of coefficient of molecular diffusion and a gradient of concentration are characteristic only for manganese which probable stream can be out of bottom sediment in an average about 300 mg/dm2 per day.